Nagyvilág

Kicsit meglepte az amcsikat, mennyi katonája van az Iszlám Államnak

Az Iszlám Állam több 2500 harcosa tartózkodik Rakkában, a dzsihadista szervezet szíriai főhadiszállásának tartott városban - nyilatkozta szerdai sajtótájékoztatóján Ryan Dillon amerikai ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője, utalva arra, hogy ez jóval több, mint korábban feltételezték.

Az IÁ szíriai fővárosának számító Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromot június 6-án kezdte meg a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenzéki szervezet, amelyet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és az amerikai különleges erők számos tagja is segíti előrenyomulásában.

Az al-Majadín libanoni televíziós csatorna eközben beszámolt arról, hogy több mint 40 civil életét vesztette a nemzetközi koalíció Rakkát ért légicsapásaiban az elmúlt két napban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet szerdai jelentése szerint Deir-ez-Zór tartomány területén az elmúlt napokban a dzsihadisták több tucat fiatalt fogtak el, akik az IÁ által kiküldött behívó miatt akartak elmenekülni a tartományból.

A dzsihadisták a civilek kényszertoborzásával igyekeznek haderőt létrehozni azok után, hogy az IÁ egyre több harcost és területet veszít Szíriában, részben az Oroszország és a Hezbollah libanoni síita szervezet által támogatott kormányerők, részben pedig az amerikaiak által támogatott kurd erők és szövetségeseik előrenyomulása miatt.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik