Nagyvilág

Kim Dzsongun kész elrendelni a Guam elleni támadást

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tájékoztatást kapott a hadserege által kidolgozott tervekről, amelyek értelmében rakétatámadást hajtanának végre a Guam amerikai külbirtok térségében - jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A phenjani rezsim vezetője úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.

Az észak-koreai diktátor országa rakétaerőinek főhadiszállásán tett hétfői látogatásakor ugyanakkor arról beszélt, kész elrendelni a támadást, s úgy fogalmazott,

hogy az Egyesült Államok már érzi a hurkot a nyaka körül, amit saját háborús csörtéje váltott ki.

Kiemelte, a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében az amerikaiak józanul mérlegeljék mit nyerhetnek és mit veszthetnek.

Az Egyesült Államoknak elsőként kell meghoznia a helyes döntést, és tettekkel igazolnia, hogy enyhíteni szeretne a Koreai-félszigeten kialakult feszültségeken, illetve el akar kerülni egy veszélyes katonai összecsapást – hangoztatta Kim Dzsong Un.

Egyben azt is követelte, hogy Washington hagyjon fel az arrogáns provokációkkal és az egyoldalú követelésekkel.

Trump: Csőre töltöttünk
Az Egyesült Államok felkészült a válaszcsapásra Észak-Korea ellen.

James Mattis amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy amennyiben rakétát indít az Egyesült Államok ellen, a konfliktus háborúvá szélesedhet.

Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikusrakéta indítását Guam irányába.

(MTI, kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik