Nagyvilág

Kilövési engedélyt adott a Pentagon a hobbidrónokra

Nem kellene katonai bázisok közelében repkedni.

Engedélyt adott az amerikai hadseregnek a védelmi tárca arra, hogy lője le, vagy más módon semmisítse meg a bázisai közelébe repülő hobbidrónokat.

Egy áprilisi rendelet már megtiltotta, hogy ezekkel az eszközökkel 400 lábnál (122 méternél) jobban megközelítsék az amerikai hadsereg 133 létesítményét. A szövetségi légügyi hivatal akkor közölte: a tilalom megsértői pénzbüntetést és büntetőpert kockáztatnak.

A védelmi tárca szóvivője közölte: a hadsereg fenntartja a jogot az önvédelemre, az augusztus 4-i keltezésű iránymutatás pedig lehetőséget ad a drónok jelentette fenyegetés megállítására.

Az Egyesült Államok hadserege más, drónokkal kapcsolatos intézkedést is hozott: múlt héten megtiltották a fegyveres erők számára, hogy a kínai DJI drónjait használják, utasítást adtak arra, hogy távolítsanak el belőlük minden adathordozót, és a többi eszközről távolítsák el a drónokat irányító alkalmazásokat.

Észak-Amerikában ugyanakkor épp a DJI drónjaiból adják el a legtöbbet. A kínai cég szóvivője közölte: termékeiket nem árusítják célzottan hadi célokra, és az sem jut tudomásukra, ha a hadsereg tagjai vásárolnak tőlük. Hozzátette: nem kaptak tájékoztatást arról, milyen információbiztonsági okra hivatkozva tiltotta meg a hadsereg termékeik használatát. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik