Nagyvilág

Kilőtték a három juhászt megtámadó medvét

Tucatnyi hargitai juh vére tapadt az agresszív állat mancsához.

A romániai környezetvédelmi minisztérium engedélyével kilőtték azt a nőstény medvét Hargita megyében, amely korábban három juhászt támadott meg Csíkmadaras és Csíkdánfalva közelében – írja a kolozsvári Maszol.

A két falu határában két medve garázdálkodott a nyáron, három személy sérülését és tucatnyi juh pusztulását okozva. A minisztérium július 25-én adta ki a „beavatkozási jóváhagyást” az egyik vadállatra, amelyet a hétvége folyamán meg is öltek.

A térségi vadászegyesület igazgatója, János Zsolt az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a kilőtt medve több mint húszéves volt, bocsai nem voltak. Egy vele azonos méretű hím kísérte. Az igazgató azt is elmondta: több medve is van, amely megközelíti a juhkarámokat, de azok általában nem agresszívek, a kutyák el tudják kergetni őket.

A Hargita megyei tanács elnöke elmondta: nem voltak hiábavalók bukaresti útjaik, sikerült az illetékesek figyelmét felhívni, milyen gondokat okoz a túlszaporodott medvepopuláció. Borboly Csaba szerint fontos elérni, hogy az ott lakók és oda látogatók biztonságban érezzék magukat, ne kelljen sötétedés után a saját udvarukon rettegniük.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a múlt héten azt ígérte, kedden aláírja az emberre támadó vagy gazdasági kárt okozó nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet.

(A fenti kép illusztráció, a rajta szereplő tusnádfürdői medve bántódásáról nincs tudomásunk.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik