Nagyvilág

Korrupcióval vádolják az izraeli miniszterelnököt

Kétrendbeli korrupcióval, csalással és hivatali visszaéléssel vádolják Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt – közölte az izraeli rendőrség csütörtökön.

A Haaretz lap értesülései alapján az egyik vizsgált ügy során Netanjahu és felesége azzal bízta meg Arnon Milchan hollywoodi producert, hogy luxuscikkeket vásároljon nekik. Az Independent szerint ezt követően Netanjahu John Kerrynél, az Amerikai Egyesült Államok akkori külügyminiszterénél lobbizott, hogy Milchan kapjon amerikai vízumot.

A másik esetben a miniszterelnök Arnon Mozesszel, a Yedioth Ahronoth nevű napilap kiadójával próbált meg megegyezni abban, hogy ha pozitívabb színben tüntetik fel Netanjahut a lapban, akkor üzleti előnyöket biztosítanak neki.

A Haaretz azt írja, hogy a nyomozás előrehaladtában sokat segített, hogy vallomást tett Netanjahu korábbi főtanácsadója, Ari Harow, aki koronatanúvá válhat. Harowot korrupció, zsarolás, és hivatali visszaélés mellett pénzmosással is gyanúsítják, és állítólag kulcsfigurája volt egy, a rendőrség által bizonyíték hiányában nem vizsgált ügynek. E szerint a Harow vezette Likud Amerikai Barátai nevű szervezet fizette Odelia Karmont, Netanjahu tanácsadóját, amikor a jelenlegi miniszterelnök még ellenzékben volt.

Csütörtöki közleményében Netanjahu minden vádat visszautasított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik