Nagyvilág

Trump diktálhatta fiának az oroszokról szóló, félrevezető nyilatkozatot

A The Washington Post (WP) című lap hétfőn közölt információi szerint Donald Trump amerikai elnök személyesen diktálta le nagyobbik fiának azt a július első felében közzétett, később félrevezetőnek bizonyult nyilatkozatot, amelyben az ifjabb Trump azt állította, az oroszokkal tartott 2016. júniusi találkozójáról, hogy annak nem volt köze apja elnökválasztási kampányához.

A WP azt írta, hogy az elnök jogi tanácsadói szerint Donald Trump közvetlen érintettsége fia félrevezető nyilatkozatában veszélyes jogi helyzetet teremthet. “Ez fölösleges volt” – idézte a lap az elnök egyik, neve elhallgatását kérő tanácsadóját.

Ifjabb Donald Trump tavaly júniusban a New York-i Trump-toronyban találkozott Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnővel és kísérőivel, két nappal azután, hogy Donald Trump elnyerte a Republikánus Párt elnökjelöltségét. A megbeszélésen jelen volt Jared Kushner, az elnök veje és azóta fehér házi tanácsadója, valamint Paul Manafort, Trump kampányának menedzsere is.

A találkozóról elsőként a The New York Times számolt be idén július 9-én, azt állítva, hogy Veszelnyickaja terhelő dokumentumokat ígért ifjabb Trumpnak Hillary Clintonról, a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. Veszelnyickaja tagadta a hírt. Július 11-én ifjabb Trump elektronikus leveleinek egész sorát hozta nyilvánosságra, amelyekből kiderült, türelmetlenül várta a találkozót Veszelnyickajával, miután azt mondták neki, hogy az orosz ügyvédnő Clintonra nézve terhelő dokumentumokkal tud szolgálni, az orosz főügyész közreműködésével.

A Washington Post információi szerint Trump elnök tanácsadói – megvitatva a The New York Times (NYT) tényfeltáró írását – egyetértettek abban, hogy az ifjabb Trumpnak egy hitelt érdemlő beszámolóval kell szolgálnia a történtekről, oly módon, hogy az később se legyen vállalhatatlan. Ifjabb Trump ezt követően küldte el a NYT-nak a Washington Post szerint félrevezető nyilatkozatot, amelyben azt állította, hogy a találkozón nem apja elnökválasztási kampányáról volt szó, hanem elsősorban egy orosz gyerekek amerikai örökbefogadásáról szóló programot vitattak meg.

A The Washington Post információi szerint a nyilatkozat szövegét – jogászainak tanácsa ellenére – “személyesen Donald Trump diktálta le” az elnöki különgép fedélzetén, miközben hazafelé tartott a G20-as országcsoport hamburgi csúcstalálkozójához kötődő európai útjáról. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: az amerikai elnök jogi tanácsadói úgy szerették volna bemutatni a tavalyi találkozót, mintha annak hátterében demokrata párti politikusok álltak volna, hogy csapdát állítsanak ifjabb Donald Trumpnak és magának a republikánus elnökjelöltnek.

Jay Sekulow, az elnök jogi tanácsadó csapatának tagja közleményben reagált a The Washington Post hétfői írására, azt állítva, hogy a cikkben szereplő információk “félrevezetőek, pontatlanok és nem helytállóak”. A Fehér Ház egyelőre nem reagált a The Washington Post állításaira.

(MTI)

Trump diktálhatta fiának az oroszokról szóló, félrevezető nyilatkozatot 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik