Nagyvilág

Mogyoróvajjal szökött meg tizenkét ember egy alabamai börtönből

„Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de ezek az emberek őrülten ravaszak” – foglalta össze Jim Underwood, Wlaker megye sheriffje egy elképesztő börtönszökés tanulságait. Egy alabamai fegyintézetből tizenkét, 18 és 30 év közötti fegyenc lépett meg úgy, hogy mindössze egy kis mogyoróvajat használtak, és egyáltalán nem úgy, hogy hosszú hónapokon át átmaratták a rácsokat a péppel.

A rabok a krémmel egy a szabadba vezető ajtóra ráírták egy cella számát, aztán az egyikük szólt az irányítószobában ülő őrnek, hogy legyen kedves kinyitni neki az elektromos zárat, mert be kellene jutni a cellájába. A mit sem sejtő őr pedig ki is nyitotta neki, a tizenkét rab egyszerűen kisétált a szabadba, majd takarókat terítve a szögesdrótra, átmásztak a kerítésen – magyarázta Underwood hétfőn a sajtónak.

A sheriff hozzátette, eszében sincs magyarázkodni, egyértelműen emberi hiba történt, azt azonban megjegyezte, hogy a szökevények alaposan felkészültek, és azt a pillanatot használták ki, amikor egy újonc őr volt szolgálatban, aki alig pár napja dolgozott a börtönben.

A tizenkét szökevény közül néhányan elkötöttek egy teherautót, a többiek különböző irányokba szétfutottak. A legtöbben nem jártak túl nagy sikerrel, tizenegyet már el is fogtak közülük, csak egy embert keresnek még: Brady Andrew Kilpatrick kábítószer birtoklásáért ült. (Kiemelt képünkön a felső sorban, balról a második helyen látható.)

A többi rab közül ketten töltik a büntetésüket gyilkossági kísérletért, a többieket betörés, lopás, rablás, párkapcsolati erőszak, illetve droggal kapcsolatos kihágások miatt ítélték el. Mindannyian arra számíthatnak, hogy a büntetésüket súlyosbítani fogják a szökés miatt. Azokat, akik pedig kint segítették a szökevényeket, vád alá helyezik majd. Underwood csak arról nem mondott semmi konkrétumot, hogy mi fog történni a mogyoróvajas trükknek bedőlő börtönőrrel.

(via Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik