Nagyvilág

Kéregető román asszonyt utasítottak ki Dániából

Egy 63 éves román állampolgárságú nőt utasítottak ki Dániából, mert Koppenhága Nørrebro kerületében koldult – írja a Local helyi kiadása. Az asszonynak még 20 napot fogházban is el kell töltenie. Ő az első áldozata a koldusellenes jogszabálynak, amit júliusban fogadtak el.

A szigorú törvény előtt is akadt azért hasonló eset, novemberben egy szlovák nőt ítéltek kéregetésért 40 nap elzárásra, majd kidobták a skandináv országból. Márpedig egy EU-tag országból kitenni egy EU-állampolgárt nem egyszerű, bizonyítani kell, hogy veszélyt jelent a közrendre.

Marlene Beynon ügyész szerint márpedig a nő folytatólagosan és szisztematikusan zaklatta a járókelőket a nørrebrói állomásnál. Mindenkivel igyekezett szemkontaktust teremteni, zavarta az embereket. A nő saját védelmében azt mondta a bíróságon, hogy 15 éve koldul Koppenhágában, hogy otthon maradt 7 gyerekét támogassa. A Politiken szerint azt mondta, a gyerekek a szemétből esznek, akkora a nyomor.

A nőt korábban már kétszer elfogták kéregetés miatt, a bíróság szerint ez is szerepet játszott a szigorú ítéletben. A deportálás után hat évig nem léphet majd be Dánia területére. Rajta kívül egyébként további három embert is bűnösnek találtak az új jogszabály értelmében kedden.

Kiemelt képünk illusztráció: Getty Images/David Silverman

Ajánlott videó

Olvasói sztorik