Nagyvilág

Szijjártó megint az osztrák kancellárral hadakozik

Christian Kern szerint be kellene tartanunk az uniós szabályokat, Szijjártó Péter elutasítja ezt a liberális gőgösséget.

„Mivel bizonyos országok milliárdos hozzájárulásokhoz jutnak az uniós adókból, legalább annyi ellenszolgáltatást meg lehet követelni, hogy tartsák magukat az uniós szabályokhoz” – jelentette ki Christian Kern az Österreich című lapnak adott interjúban.

Az osztrák kancellár szerint Európa értékközösség is, ezért nem elfogadható, hogy Magyarországon és Lengyelországban felszámolják a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását, korlátozzák a sajtószabadságot. Szerinte erről a következő uniós költségvetés tárgyalásakor mindenképpen szót kell ejteni.

Szijjártó Péter külügyminiszter – aki a héten már szócsatába keveredett Kernnel és az osztrák szociáldemokraták frakcióvezetőjével – azt mondta a vasárnapi interjúra reagálva, hogy a „balliberális osztrák kancellár úgy próbál belpolitikai népszerűtlenségén változtatni, hogy Martin Schulzhoz, a német szociáldemokraták kancellárjelöltjéhez hasonlóan szünet nélkül Magyarországot szidalmazza. Elutasítjuk ezt a liberális gőgösséget” – jelentette ki.

Szijjártó: Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
A magyar külpolitika ehhez tartja magát – árulta el a külügyminiszter az osztrákokkal csatázva.

Szijjártó azt mondta, az unió valóban értékközösség, a magyarok pedig értéknek tartják a biztonságukat, a határvédelmet és azt is, hogy „Ausztriát is mi védjük az illegális bevándorlással szemben”. Szerinte „az osztrák kancellár a bevándorlók betelepítésén, a Soros-terv végrehajtásán dolgozik”, Magyarország ezzel szemben mindig meg fogja védeni magát. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik