Nagyvilág

Putyin bekeményít: 755 amerikai külügyi alkalmazottnak kell távoznia

Hétszázötvenöt amerikai külügyminisztériumi alkalmazottnak kell távoznia Oroszországból Moszkva azon döntésének értelmében, hogy 455 főre kell csökkenteni az oroszországi amerikai nagykövetség és konzulátusok létszámát – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap.

Putyin a Rosszija 24 tévécsatornán jelentette be az érintettek számát. „Több mint ezer főnyi amerikai diplomáciai és kiszolgáló személyzet dolgozik Oroszországban. Most 755-nek be kell fejeznie a tevékenységét” – mondta az elnök egy interjúban.

Moszkva pénteken már közölte, hogy az Egyesült Államokban dolgozó orosz külügyi alkalmazottak létszámával megegyezőre kell csökkenteni az amerikaiakét szeptember 1-jéig. Ezt válasznak szánta arra, hogy az előző nap az amerikai képviselőház után a szenátus is nagy többséggel megszavazta az Oroszország elleni újabb szankciókat tartalmazó törvénycsomagot, valamint hogy tavaly év végén 35 orosz diplomatát utasítottak ki és orosz állami tulajdonban lévő ingatlanokat foglaltak le az Egyesült Államokban. Az akkori, az elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozással indokolt amerikai intézkedésekre Moszkva mindeddig nem válaszolt.

Meglehetőse sokáig vártuk, hogy a dolgok jobbra forduljanak, olyan reményt tápláltznk, hogy a helyzet valahogy megváltozik. De úgy tűnik, hogy ha az meg is változik, az nem lesz egyhamar. Úgy döntöttem, hogy meg kell mutatnunk: mi sem hagyunk semmit válasz nélkül

– jelentette ki Putyin.

Hozzátette, hogy Oroszország képes lenne további intézkedéseket hozni az Egyesült Államok ellen, és az amerikaiak számára érzékeny területeken korlátozni az együttműködést, de ő ezt a jelenlegi helyzetben nem tarja célszerűnek, mert nemcsak a kétoldalú kapcsolatoknak, hanem Moszkvának is ártanának.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Ajánlott videó

Olvasói sztorik