Nagyvilág

EBESZ: Törökország hagyja békén az újságírókat

cumhuriyet (török lap, török újság, cumhuriyet)
cumhuriyet (török lap, török újság, cumhuriyet)

A Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus török napilap hét újságírójának szabadon engedése után Ankarának fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy terrorizmus támogatása címén vádat emel újságírók ellen – közölte szombaton Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője.

A Cumhuriyet hét újságírójának kiengedése fontos lépés volt. Ugyanakkor az a tény, hogy egyes újságírók ismét visszatértek a börtönbe, és a korábbihoz hasonlóan súlyos bűncselekményekkel vádolják őket, a török sajtószabadság válságos helyzetéről tanúskodik,

áll az EBESZ-képviselő közleményében. Désir szerint az első meghallgatásokon semmilyen bizonyítékot sem hoztak fel azokra a bűncselekményekre, amelyekkel az újságírókat vádolják. “Minden újságírót ki kellett volna engedni további önkényes fogva tartás nélkül” – hangsúlyozta Harlem Désir, hozzátéve, hogy a bírósági eljárást teljesen nyílt és átlátható feltételek között kell lefolytatni.

Az isztambuli bíróság pénteken döntött a Cumhuriyet terrorizmussal vádolt hét újságírójának és munkatársának a feltételes szabadlábra helyezéséről. Must Kart karikaturista és hat másik újságíró társa hajnalban szabadult egy börtönből Isztambul külvárosában. Kilenc hónapig voltak előzetes letartóztatásban. Azzal vádolják őket, hogy olyan fegyveres terrorszervezetek támogatói, mint a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), a 2016. júliusi katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalma, illetve a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) nevű szélsőbaloldali csoport.

Az isztambuli főügyészség által készített vádirat szerint a Török Köztársaság 1923-as alapítása után egy évvel létrehozott Cumhuriyet a legutóbbi három évben, különösen pedig a 2016. júliusi puccskísérletet követően – egy időben a lap vezetésében történt változásokkal – az újság múltjával szögesen ellentétes irányt vett. A szöveg értelmében 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől.

Az ügyészség írásában úgy fogalmazott, hogy a lap a Törökország-ellenes terrorszervezetek védelmezőjévé és támogatójává vált, illetve olyan híreket és kommentárokat közölt, amelyek messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton, asszimetrikus háborút indítva és célba véve ezzel a köztársaság kormányát és Recep Tayyip Erdogan államfőt.

Harlem Désir június 24-én, a per kezdetekor kijelentette, hogy Törökországban reformokat kell végrehajtani a sajtószabadság védelmében, és szabadlábra kell helyezni a Cumhuriyet újságíróit, Abdullah Gül volt államfő július 28-án kijelentette, hogy az újságíróknak szabadlábon kellene védekezniük.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik