Nagyvilág

Kitörhet a balhé Lengyelországban a vasárnapi boltzár miatt

A Szolidaritás szakszervezet radikális javaslattal állt elő, a kormánypárt viszont felpuhítaná a törvénytervezetet.

Elakadt a lengyel parlamentben a boltok vasárnapi nyitvatartásának tilalmáról szóló törvényjavaslat, amelyet csaknem egy éve nyújtott be a Szolidaritás szakszervezet. A tervezet egyelőre közelében sincs annak, hogy szavazzanak róla, pedig a kormány és az egyház is támogatta – idézi a Napi.hu a Gazeta.pl portált.

A javaslat még csak az első olvasat fázisában, azaz a jogi út legelején tart. A kérdéssel foglalkozó különbizottság ülését sem hívták össze.

A Szolidaritás javaslata szerint még a raktáraknak és az internetes áruházaknak is zárva kell lenniük vasárnaponként. A szakszervezet hallani sem akar enyhítésről, ezzel szemben a kormánypárt politikusai jelentősen felpuhítanák a jogszabályt, például azzal, hogy csak minden második vasárnap lennének zárva az üzletek.

Piotr Duda, a Szolidaritás elnöke közölte: ha nem lesz előrelépés, cselekedni fognak. Ez azt jelentheti, hogy az országot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság Pártja szembekerülhet egyik legfontosabb szövetségesével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik