Nagyvilág

Elsöpörték az útból a szőke üzbég hercegnőt

Gulnara Karimovát utálják hazájában, most korrupció miatt ül. Fia nem tud róla semmit.

Türkménbasi után a második természetes úton meghalt közép-ázsiai diktátor volt Iszlam Karimov, aki 2016-ban hunyt el. Lánya hajdanán nagy hatalom birtokosa volt, bár Gulnara Karimovának még életében megromlott a viszonya az apjával. Karimov halála aztán végképp megpecsételte a sorsát, korrupció vádjával indult eljárás ellene, a BBC News szerint pedig letartóztatásba került.

A 45 éves Karimovát még 2015-ben csukták le, ezt tisztviselők csak mostanra erősítették meg. Úgy tudni, jelenleg házi őrizetben van, de azt nem tudni, pontosan hol.

Karimovának pedig annak idején tényleg nagy hatalma volt. Spanyol nagykövetként is dolgozott, voltak üzleti érdekeltségei, divatmárkája és ékszerkollekciója, de popdalokat is készített. Aztán jöttek a vesztegetési és pénzmosási vádak, 2014-ben pedig kiesett a pikszisből.

1 milliárd dollár körüli ingatlanok és ingóságok kötődnek a nő nevéhez Nagy-Britanniától Máltán át az Arab Emírségekig, ezeket befagyasztották. Ehhez kapcsolódik a két korrupciós vád is, amiből egyben már bűnösnek találták. A sok pénzt amúgy részben telekomcégek zsarolásával szedte össze a saját korábbi férjét is kicsináló, hazájában közutálatnak örvendő nő.

Karimova fia múlt decemberben adott interjút a BBC-nek, ekkor azt mondta, az anyja a pletykákkal ellentétben még nem halt meg, de az üzbég biztonságiak elzárva tartják. Felszólította ezért őket a londoni emigrációban élő ifjú, hogy hozzák nyilvánosságra, hol van Gulnara Karimova.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik