Nagyvilág

Izrael eltávolította a kordonokat a Mecsetek teréről

Két nappal a fémdetektoros kapuk és biztonsági kamerák kényszerű leszerelése után Izrael szerda éjjel újabb biztonsági eszközöket – kordonokat és egy fém felüljárót – távolított el a jeruzsálemi Mecsetek tere közeléből, eleget téve a muszlim tüntetők és vezetőik követeléseinek.

A palesztin televízió híradása szerint az izraeli lépést palesztinok ezrei ünnepelték az utcákon csütörtökre virradó éjjel. Az emberek táncoltak örömükben, Allahot éltették és tüzijátékokat gyújtottak.

A muszlimokat feldühítő biztonsági berendezéseket Izrael alig két hete helyezte ki, miután július 14-én a Mecsetek tere felől érkező arab fegyveresek agyonlőttek két izraeli rendőrt.

Leszerelésükről hétfőn éjjel döntött az izraeli biztonsági kabinet, miután az Izrael ammáni nagykövetségén előző nap történt halálos incidenst követően médiajelentések szerint Jordánia a detektoros kapuk eltávolítását szabta feltételül a két jordániai férfit lelövő izraeli biztonsági őr és a követség teljes személyzetének hazamenekítéséhez.

Muszlim vezetők az újabb izraeli lépés láttán úgy nyilatkoztak, csütörtökön a nap folyamán fogják eldönteni, hogy a hívők visszatérhetnek-e a Mecsetek terére imádkozni, véget vetve ezzel a válságnak, amelyet Izrael a helyszínen tett engedményekkel remélt megoldani.

Ikrema Szabri, az al-Aksza mecset imámja és a Legfelsőbb Iszlám Bizottság vezetője előzőleg szerdán azt mondta, hogy a hívők mindaddig nem fognak visszatérni az iszlám harmadik legszentebb helyének területére, amíg Izrael el nem távolít a közelből minden, az ottani fegyveres támadást követően felszerelt biztonsági berendezést. Követelései az izraeli hatóságokkal szembeni újabb erőpróbát vetítettek előre a pénteki nagyima idejére, amikor nagy számban érkeznek imádkozók a Mecsetek terére.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet – benne az óvárost , az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik