Nagyvilág

Franciaországban már nem alkalmazhatják a rokonaikat a politikusok

Megszavazta csütörtökön a francia Nemzetgyűlés azt a szabályt, amely ezentúl megtiltja, hogy a francia képviselők családtagjaikat alkalmazzák.

Az új szabályok értelmében a képviselők nem alkalmazhatják saját közeli hozzátartozóikat, ami a törvény értelmében házastársak, élettársak, szülők és a képviselők gyerekeinek foglalkoztatásának tilalmát jelenti. A szabályt megszegők 45 ezer eurós büntetést és három évi börtönt kockáztatnak. Minden más rokon, illetve egy másik képviselő közeli családtagjának alkalmazását be kell majd jelenteniük a képviselőknek.

A rokonok foglalkoztatása amiatt került a tavaszi francia elnökválasztási kampány középpontjába, mert kiderült, Francois Fillon konzervatív elnökjelölt feleségét és gyerekeit is valószínűleg fiktív állásokban foglalkoztatta, s ebből a család több tízezer euró bevételhez jutott. Fillon ellen ügyészségi eljárás indult, és a korábban favoritnak számító politikus végül be sem jutott az elnökválasztás második fordulójába, melyet Emmanuel Macron nyert meg.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik