Nagyvilág

Fejek hullanak a beoltatlan gyerekek miatt Romániában

Erőszakkal senkit nem fognak beoltani a hatóságok, de írásban kell nyilatkozniuk azoknak a szülőknek, akik nem engedik beadni gyereküknek a védőoltásokat.

Romániában az egészségügyi minisztérium és az egészségügyi igazgatóságok több tisztségviselőjét is meneszteni fogják az oltásokkal kapcsolatos helyzetről szóló jelentés nyomán – írja kormányzati forrásokra hivatkozva az Agerpres hírügynökség, amit a kolozsvári Maszol portál idéz.

Korábbi hírek szerint csaknem 500 ezer gyermek nincs beoltva minden oltóanyaggal, amit Romániában az országos immunizációs program előír. Legtöbben, 165 ezren a ROR oltóanyagot nem kapták meg, 109 ezren a tetravalens oltásról, 90 ezren a hexavalens oltásról, 88 ezren a diftéria és tetanusz elleni oltásról, 27 ezren a hepatitis B elleni, 12 ezren a BCG oltásról maradtak le.

Kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter bejelentette, hogy intézkedéscsomagot léptetnek életbe a belügyminisztériummal közösen a kanyarójárvány megfékezéséért. Azt mondta, senkit nem oltanak be erőszakkal, de azoknak a szülőknek, akik nem akarják beoltatni gyereküket, írásbeli nyilatkozatot kell leadniuk a családorvosnál. Ez alapján megyénként létrehoznak egy munkacsoportot, amely beazonosítja a járványnak kitett közösségeket. Emellett a hátrányos helyzetű közösségekhez elviszik az orvosokat.

Eközben a Suceava megyei közegészségügyi igazgatóság panaszt emelt az orvosi kamaránál egy fogász ellen, aki egy tévéműsorban azt állította, hogy az oltás ártalmas és megöli a gyermekeket. Az igazgatóság aligazgatója, Cătălina Zorescu szerint azért ártalmas Mircea Pușcașu tevékenysége, mert áltudományos érvei nyomán kétségek fogalmazódhatnak meg a szülőkben az oltások hasznosságáról. Azt kérik a kamarától, vonják meg a fogorvos praktizálási jogát.

Az Agerpres forrásai szerint szerdán az egészségügyi miniszter ismertette Mihai Tudose miniszterelnökkel az oltásokról szóló jelentését. A kormányfő azt kérte Florian Bodogtól, hogy még aznap tegye nyilvánossá a dokumentumot. Tudose egyébként azt mondta, nem áll szándékában meneszteni az egészségügyi tárca vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik