Nagyvilág

Eltüntetik az óriásplakátokat a cseh autópályák mellől

A közlekedési tárca szerint bizonyíthatóan hozzájárulnak a balesetekhez.

Szeptembertől eltűnnek az óriásplakátok a csehországi autópályák, gyorsforgalmi utak és elsőrendű utak mellől. A törvénymódosítást még 2012-ben fogadta el a cseh képviselőház, az ötéves határidő augusztus végén jár le.

A közlekedési minisztérium felmérése szerint mintegy 3000 óriásplakát van még az utak mellett, amiket el kell távolítani. Több cég közölte: beperli az államot, mert a reklámtáblák eltávolításával jelentős nyereségtől esnek el.

A közutakról szóló törvény módosításával csak azok helyezhetnek el reklámtáblát az autópályák és gyorsforgalmi utak mellett, akik közvetlen kapcsolatban vannak a járműforgalommal: a benzinkutak, út menti vendéglők és szálláshelyek üzemeltetői. Az óriásplakátokat a működési helyüktől legfeljebb 200 méterre helyezhetik ki. A kormány javaslata eredetileg a másod- és harmadrendű utakra is vonatkozott, de a parlament ezeket végül kivette a törvény hatálya alól.

A cseh vállalkozói szövetségek szerint a szabályozás túl szigorú, módosítani kellene. A közlekedési minisztérium ezt elutasítja.

A cseh sajtóban közölt kimutatásokból kiderül: a csehországi sztrádák mentén átlagban 50 méterenként látható egy óriásplakát. A közlekedési tárca szóvivője szerint ez sok esetben bizonyíthatóan hozzájárul a balesetekhez, és esztétikai környezetszennyezésnek minősíthető. Zdenek Neusar szerint a plakátok betiltásával a német, spanyol, belga és dán gyakorlathoz csatlakoznak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik