Nagyvilág

Bosszúból nemi erőszakra ítéltek egy 17 éves lányt Pakisztánban

Őrizetbe vette egy falu tanácsának húsz tagját a pakisztáni rendőrség, miután utasítást adtak arra, hogy “bosszúból erőszakoljanak meg” egy kamaszlányt. Az eset rávilágított az ország kegyetlen törzsi igazságszolgáltatására.

A tizenhét éves lányt a közép-pakisztáni Pandzsáb tartomány Multán városában erőszakolták meg kedden – közölte Szálim Hán Niazi helyi rendőrfőnök.

A tanács azért rendelte el a nemi erőszakot, hogy megbüntessék a lány fiútestvérét, aki állítólag megerőszakolt egy másik lányt ugyanabban a faluban

– közölte a rendőrtiszt.

A falusi tanácsok a gyenge, évekig elhúzódó ügyek jellemezte pakisztáni igazságszolgáltatás helyi alternatívái, de a törzsi szokásokon alapuló döntéseket gyakran éri bírálat. Az állam nem ismeri el a tanácsokat törvényesnek, de a falusi közösségekben nagy a társadalmi elfogadottságuk.

Niazi elmondta, hogy őrizetbe vették a nemi erőszakot elrendelő tanács vezetőjét, de a fő vádlott elmenekült a rendőrök elől, körözést adtak ki ellene.

Pandzsáb főminisztere, Sahbaz Saríf elrendelte, hogy a rendőrség vegye őrizetbe a tanács minden tagját és alkalmazza velük szemben a terrorellenes jogszabályokat – közölte Saríf hivatala.

A pakisztáni jogvédők – közöttük Aszma Dzsanagir neves ügyvéd – az igazságszolgáltatás megreformálást és a magánbíróságok felszámolását követelik. Ezek a tanácsok rendkívül kegyetlen ítéleteket hoznak nőkkel szemben, és a családok közötti torzsalkodások rendezésére hivatkzova a döntések áldozata sok esetben az egyik családhoz tartozó valamelyik leánygyermek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik