Nagyvilág

Kedvezményt kapnak büntetésükből a tennesseei elítéltek, ha elköttetik magukat

Különleges ajánlatot kaptak azok az elítéltek, akik a tennesseei White megye börtönében töltik a büntetésüket. Az ítéletben kiszabott időnél hamarabb szabadulhatnak, ha vállalnak egy tartós fogamzásgátlást eredményező beavatkozást.

A program, amire nők és férfiak egyaránt jelentkezhetnek, nem túl nagylelkű: mindössze 30 napnyi börtön írható le vele. A nőknek cserébe egy implantátum beültetését kell vállalniuk, amitől három évre válnak fogamzásképtelenné, a férfiaknak viszont a vazektómiát, vagyis azt, hogy műtétileg véglegesen nemzőképtelenné tegyék őket.

A program májusi indulása óta 32 nő és 38 férfi jelentkezett önként. Utóbbiak még mind a műtétjükre várnak.

„Remélem, ez majd abba az irányba tereli őket, hogy elkezdjenek végre felelősen viselkedni. Esélyt akarunk nekik adni, hogy amikor kikerülnek, ne legyenek leterhelve gyerekekkel. Esélyt, hogy megállhassanak a saját lábukon.

Tudom, hogy a program nem lesz teljes siker, de ha már két-három embert elérünk, akkor az talán két-három gyermeket jelent, akiknek nem kellett drog hatása alatt megszületniük” – nyilatkozta Sam Benningfield bíró, aki törvényesítette a programot.

Nem mindenki lelkesedik azonban az ötletért. Bryant Dunaway körzeti ügyész és az American Civil Liberties Union (ACLU) szervezet mind etikailag, mind jogilag aggályosnak tartja a tervet.

(via CNN)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik