Nagyvilág

Erős földrengés volt az Égei-tengeren

Az első hírek két halálos áldozatról szólnak.

6,7-es erősségű földrengés rázta meg csütörtök éjjel Törökország égei-tengeri partvidékét és a közeli görög szigeteket. Az első jelentések szerint ketten meghaltak, sokan megsérültek és komoly károk keletkeztek.

Az Amerikai Földtani Intézet adatai szerint a rengés epicentruma a törökországi Bodrum városától 10 kilométerre délre, Kosz görög szigettől 16 kilométerre keletre-északkeletre volt, tíz kilométeres mélységben.

A görög Ana hírügynökség arról számolt be, hogy a földmozgásban Kosz szigetén ketten meghaltak, harmincan megsérültek. Jorgosz Kiricisz, a sziget polgármestere a helyi rádiónak azt mondta, hogy a szigettel azonos nevű városban károk keletkeztek, de a sziget többi részén nincs nagyobb gond. A megrongálódott házak többsége régen épült, amikor még nem vezették be a földrengésekre vonatkozó új építészeti előírásokat.

A helyi tűzoltók három embert mentettek ki a romok alól. A mentőalakulatok ellenőrzik, hogy nem maradtak-e olyan emberek, akik beszorultak otthonaikba és nem képesek kimenni a szabadba. A parti őrség beszámolója szerint a város kikötője is megrongálódott, egy úton lévő kompnak nincs hol kikötnie.

Rodosz szigetéről egy helikopter fedélzetén hat fős mentőalakulat indult, hogy segítsen az ottani munkálatokban.

Török katasztrófavédelmi tisztviselők szerint a rengés 6,3-as erősségű volt, azt Mugla város térségében, valamint környékén is érezték, pánikot okozott. Hetvenen kértek orvosi segítséget Bodrum kórházaiban. A helyi mobiltelefon-szolgáltatás túlterheltség miatt akadozott.

A Bodrumtól 6 kilométerre nyugatra fekvő Bitez üdülőhelyen ugyancsak érezték a rengést, az emberek itt is kiszaladtak az utcákra félelmükben, mert attól tartottak, összeomlanak az épületek. Két utórengés is volt. A helyi szálloda vendégei ezt követően visszatértek szobájukba, hogy magukhoz vegyék személyes tárgyaikat és a szabadban töltsék az éjszakát. Sokan matracokból, lepedőkből hevenyészett fekvőhelyeket alakítottak ki a környékén. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik