Nagyvilág

Kaczynski: politikai jellegű Brüsszel Varsónak címzett felszólítása

Politikai jellegű az Európai Bizottság Varsóhoz intézett felszólítása az igazságügyi reform felfüggesztésére, Brüsszelnek nem szabadna beavatkoznia az ügybe – hangsúlyozta szerda este Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

Azok az ügyek, amelyekkel jelenleg foglalkozunk, kizárólag Lengyelország jogi hatáskörébe tartoznak – jelentette a TVP lengyel közszolgálati televízióban Kaczynski, aki az Európai Bizottságot hatalmával való visszaéléssel vádolta.

A bizottság felszólítása egyszerűen politikai jellegű lépés – fogalmazott a kormánypárt elnöke.

A varsói kormány ezzel egy időben “elhamarkodottnak és alaptalannak” nevezte Brüsszelnek a vitatott lengyel igazságügyi reformmal kapcsolatos bírálatát. A törvényhozási eljárás ugyanis még nem zárult le – mutatott rá közleményében a lengyel külügyminisztérium.

A lengyel igazságszolgáltatási reform bírálói szerint az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS), illetve a legfelsőbb bíróságot érintő törvénymódosítások veszélyt jelentenek a hatalmi ágak függetlenségére Lengyelországban.

A varsói külügyi tárca  ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy – mint fogalmazott –  kívülről akarnak befolyással bírni a lengyel törvényhozás menetére. Különösen sérelmezte a minisztérium Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének a nyilatkozatait.  Ugyanakkor a minisztérium hangsúlyozta: Lengyelország hajlandó a párbeszédre, amennyiben az EU-tagállamok szuverenitásának alapelve nem csorbul.

A vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt szerdán az Európai Bizottság, “súlyos aggodalmának” adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

Frans Timmermans közölte: “gyorsan előkészítjük a kötelezettségszegési eljárásokat az uniós jog megsértése miatt, hogy jövő héten meg tudjuk őket indítani”.

Az államfői aláírásra váró egyik törvény megszüntetné a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban helyet foglaló 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a testületet is. A tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház lépviselői választanák meg.

A legfelsőbb bíróságról szóló törvénytervezet egyebek mellett felmentené a törvényszék mostani tagjait, azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik