Nagyvilág

Trump: “Rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle”

Az amerikai elnök szankciókkal fenyegette meg Nicolás Madurót, ha alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze.

Donald Trump közleményben figyelmeztette a venezuelai elnököt. A Fehér Ház által kiadott, az elnök által által jegyzett rövid szöveg szerint az Egyesült Államok nem nézi tétlenül Venezuela összeomlását. Amennyiben “a Maduro-rezsim július 30-án kierőszakolja az alkotmányozó nemzetgyűlést, az Egyesült Államok erőteljes és gyors gazdasági ellenlépéseket tesz.

A venezuelai nép ismét világossá tette, hogy kiáll a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett. Mégis: erőteljes és bátor cselekedeteikről továbbra sem vesz tudomást egy rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle.

A Fehér Ház szóvivője előzőleg üdvözölte a vasárnap tartott referendumot, egyúttal elítélte a “kormányzati gengszterek” erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen. Sean Spicer szabad és tisztességes választásokat követelt. Venezuelában az ellenzéki többségű parlament – amely a lakosság többségének támogatását élvezi – azt akarja, hogy a baloldali Nicolás Maduro a hónap végére elnökválasztást, ne alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat írjon ki, amely az ellenzék megsemmisítését célzó új alkotmányt hozna létre.

A vasárnapi nem hivatalos – de az ellenzék által kötelező érvényűnek tekintett – népszavazásra több mint hétmillió választó ment el. 98 százaléka elutasította az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását. Maduro azonban a voksolást az ellenzék “belső referendumának” tekinti, mint mondta: sem a “csaló” ellenzékiek, sem a külföldi tiltakozások nem érdeklik, az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat megtartják.

Az elnök felháborodottan beszélt arról, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra kérte, függessze fel a hónap végére kiírt választásokat.

Mogherini, az Európai Unió külügyminisztere megkeresett, hogy utasításokat adjon Venezuela kormányának. Ez arcátlanság, azt hiszik, hogy 1809-ben vagyunk, amikor parancsokat kaptunk az európai hatalmaktól? Venezuela szabad és szuverén ország.

Az ellenzék a Nicolás Maduro kormánya elleni tiltakozásul július 20-ára 24 órás, általános sztrájkra szólított fel és bejelentette, hogy “nemzeti egységkormányt” akar létrehozni, saját bírákat jelöl a Maduro-párti legfelsőbb bíróság soraiba. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy mindez egy párhuzamos államszervezet kialakulását vetítheti előre Venezuelában. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik