Nagyvilág

Nagy háborútól rettegnek az amerikaiak

A legnagyobb fenyegetésnek az amerikaiak már nem a döglődő ISIS-t, hanem a rakétával lövöldöző Észak-Koreát tartják.  A republikánusok már lőnék őket, a demokrata szavazók tárgyalnának.

Attól retteg az amerikaiak 76 százaléka, hogy igazán nagy fegyveres konfliktusba keveredik az Egyesült Államok a következő négy évben – írja saját felméréséről az NBC News. Ez azért is durva, mert a SurveyMonkey-val készített legutóbbi közös kutatás óta 10 százalékpontot emelkedett a rettegők aránya.

A legtöbben az egyre nagyobb hatótávú rakétákkal riogató Észak-Koreától tartanak, 41 százalékuk szerint ők jelentik a legnagyobb fenyegetést. Az Iszlám Állam (ISIS) 28, Oroszország 18, Kína 6, Irán 2 százalékon áll a július 10-14. közötti közvélemény-kutatásban. Érdekesség, hogy a republikánusok és demokraták között két fenyegetés terén eltérő a vélemény: az ISIS-től az előbbiek 38, az utóbbiak 20, míg az oroszoktól az előbbiek 6, az utóbbiak 29 százaléka tart.

Visszatérve Észak-Koreához, azt is megmérték, egy évvel ezelőtthöz képest hogy állnak az emberek Kim Dzsongun rendszeréhez. 59 százalékuk kevésbé érzi magát biztonságban Phenjantól, mint egy éve, 10 százalék inkább nyugodt az ügyben, 28 százalék szerint változatlan a fenyegetettség.

Az amerikaiak többsége, 59 százalék szerint diplomáciai úton kell megoldani a konfliktusokat, nem katonailag. Az NBC megemlíti, Trump egy áprilisi interjúban közölte, imádja diplomáciailag megoldani a gondokat, de az nagyon nehéz, Észak-Koreával benne van a pakliban egy nagy-nagy fegyveres konfliktus. Amúgy nem meglepő módon a republikánusok inkább a katonai, a demokrata szavazók a diplomáciai megoldást kedvelik jobban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik