Nagyvilág

Nyaralók figyelmébe: erdőtüzek tombolnak Dalmáciában

Egy idős olajbogyó-termesztő szívrohamban halt meg, amikor a szeme láttára égett porig a gazdasága.

A horvát hatóságok azt tanácsolják a nyaralóknak és az utazóknak, hogy mindenképpen tájékozódjanak az aktuális helyzetről, ugyanis komoly erdőtüzek tombolnak Dalmácia-szerte.

A Szabad Pécs azt írja: több helyen elterelik az autós forgalmat. Házak égtek le, sérültekről és egy halálos áldozatról szólnak a hírek – egy idős olajbogyó-termesztő férfi szívrohamot kapott, amikor a szeme előtt égett le a gazdasága.

Az oltási munkákat vasárnap a tomboló szél nehezítette, de a tűz egyébként is rendkívül gyorsan terjed a csontszáraz aljnövényzeten és fenyőerdőkben. A katasztrófa miatt több helyen víz- és áramszolgáltatás sincs. A frekventált üdülőrészek nincsenek közvetlen veszélyben, de több helyről látni a lángokat. Srinjine-ben egy óvoda égett le, a lángok ellen házról házra küzdenek a tűzoltók.

Magyar sérültekről és károsultakról nem tudni, de július közepe bőven főszezonnak számít. Tavaly minden korábbinál több, közel félmillió magyar utazott a horvát tengerpartra, a növekvő tendencia valószínűleg az idei szezonban is folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik