Nagyvilág

Elhamvasztották a kínai Nobel-békedíjast

Liu Hsziao-po két nappal korábban májrákban hunyt el.

Az ellenzéki aktivistát a börtönből pár hete engedték ki végstádiumú májrákja miatt. A senjangi kórházban halt meg, szombaton szerény szertartás keretében hamvasztották el rokonai kívánsága szerint. Az AP szerint az elhunyt felesége és a család tagja a hatóságok szigorú felügyelete mellett, a külvilágtól elzárva vehetett végső búcsút a halottól.

A 61 éves korában meghalt Liu 2010-en nyerte el a Nobel-békedíjat, ami igencsak felbőszítette a pekingi kormányt. A Nobel-bizottság az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelmét ismerte el. A kitüntetést soha nem vehette át, mivel tevékenységét a kommunista Kínában ellenforradalmi tevékenységnek, rendszerellenes felforgatásnak tekintették.

Többször is börtönbe került, legutóbb 2009-ben ítélték 11 év börtönre a Charta 08 című kiáltvány miatt, amelyben másokkal együtt politikai változást, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését sürgette Kínában. Börtönévei alatt feleségét, Liu Hsziát házi őrizetben tartották Pekingben.

Liu Hsziao-po csak súlyos betegsége miatt hagyhatta el a börtönt június végén. Felmerült a külföldi gyógykezelés lehetősége, de a kínai hatóságok szerint állapota nem tette lehetővé, hogy máshova szállítsák. Nyugati kormányok felszólították Pekinget, hogy engedje el Liut és biztosítsa számára a lehetőséget kezelése helyszínének megválasztására, de Peking erre nem volt hajlandó.

A Reuters hírügynökségnek Senjang kommunikációs vezetője azt mondta, hogy az özvegy már kiszabadult, de nem szeretné, ha bárki zavarná gyászában. Ezt a család jogi képviselője nem tudta megerősíteni. Azt sem, hogy a család kérte-e a hamvasztást. Ő sem tudta elérni Liu Hsziát.

Valószínűleg továbbra is figyelik és ellenőrzik őket a hatóságok. Nem lehet kapcsolatba lépni velük.

Egy nyugati diplomata úgy nyilatkozott, jelenleg is próbálják elérni, hogy az özvegy és testvére, Liu Huj elhagyhassák az országot.

Közben a Global Times című angol nyelvű pártlap személyeskedő cikket jelentetett meg az elhunytról, aki a cenzúra miatt sokkal kevésbé volt ismert Kínában, mint külföldön. A Reuters ugyanakkor megjegyezte, hogy utoljára a náci Németországban fordult elő 1938-ban, hogy egy Nobel-békedíjas fogságban hal meg. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik