Nagyvilág

Brexit: Blair inkább maradna, ha lehetne

Londonnak meg kellene fontolnia, hogy EU-tag maradjon, ha Brüsszel kész a reformokra.

A volt miniszterelnök az általa alapított kutatóintézet – a The Tony Blair Institute for Global Change – hírlevelében azt írta, komolyan mérlegelni kellene, hogy Nagy-Britannia “Európa része marad”, ha Európa hajlandó a reformokra, és arra, hogy “valahol félúton találkozzék velünk”. Szerinte Emmanuel Macron győzelme a francia elnökválasztásokon megváltoztatta az európai politikát. Az euróövezet tagországai integrált gazdasági döntéshozatalt fognak kialakítani, és ez óhatatlanul ahhoz vezet, hogy az EU-ban kialakul egy belső és egy külső kör.

Tony Blair tárgyalásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a reformok már felkerültek az EU napirendjére, az európai vezetők hajlandóak olyan változtatásokat is megfontolni, amelyek megfelelnének Nagy-Britannia igényeinek. Ez a készség még az unión belüli szabad mozgásra is kiterjed.

A konzervatív kormány hivatalos álláspontja szerint az Egyesült Királyság a tagság megszűnése után elhagyná az egységes belső piacot, a vámuniót, mert egyébként olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépne az EU-ból. E feltételek közé tartozna az unión belüli szabad mozgás elvének további érvényesítése brit részről, amit Theresa May határozottan elvet, mondván a választók éppen ezt az elvet utasították el.

Tony Blair szerint azonban az előrehozott brit választáson – amelyen a konzervatívok elvesztették abszolút többségüket az alsóházban, a választók éppen  Theresa May “kemény Brexit” politikáját vetették el, ezért kell újragondolni a kilépést. Mint írta, komolyan senki nem hiheti, hogy az EU-val külső országként kötendő szabadkereskedelmi megállapodás – amire a konzervatív kormány törekszik – megközelítőleg is ugyanolyan kedvező lehetne Nagy-Britanniának, mint a tagság az EU egységes belső piacán.

Tekintettel arra,  mi forog kockán, és arra, hogy Nagy-Britanniának milyen árat kellene fizetnie a Brexitért, nem lehet elvetni egy olyan kompromisszumot, ami lehetővé tenné a további brit tagságot a megreformált EU-ban.

Brexit: "katasztrofális" hatást emlegetnek a londoni elemzők
Ha az Egyesült Királyság átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, azt jelentősen megsínylené a City pénzügyi szektora.

Korábban a harmadik legnagyobb országos brit párt, a Liberális Demokraták vezetőjelöltje is arról beszélt, hogy még nem biztos Nagy-Britannia kilépése az EU-ból. Sir Vince Cable a BBC-nek azt mondta, az emberek rá fognak jönni, hogy a tavalyi referendumon nem arra szavaztak, hogy elszegényedjenek, ezért ismét napirendre kell venni a kérdést, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja. “Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit” – fogalmazott a nagy tekintélyű veterán liberális politikus, aki a választások után lemondott előző vezető, Tim Farron egyetlen utódjelöltje. Cable hozzátette: kiutat egy újabb referendum kínálhat, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik