Külföld
Former British Prime Minister Tony Blair leaves his home in London on July 6, 2016.
The official inquiry into Britain's role in the Iraq war finally reports on Wednesday, seven years after it launched, with former prime minister Tony Blair expected to face severe criticism. / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

Brexit: Blair inkább maradna, ha lehetne

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 07. 15. 10:48

Londonnak meg kellene fontolnia, hogy EU-tag maradjon, ha Brüsszel kész a reformokra.

A volt miniszterelnök az általa alapított kutatóintézet – a The Tony Blair Institute for Global Change – hírlevelében azt írta, komolyan mérlegelni kellene, hogy Nagy-Britannia “Európa része marad”, ha Európa hajlandó a reformokra, és arra, hogy “valahol félúton találkozzék velünk”. Szerinte Emmanuel Macron győzelme a francia elnökválasztásokon megváltoztatta az európai politikát. Az euróövezet tagországai integrált gazdasági döntéshozatalt fognak kialakítani, és ez óhatatlanul ahhoz vezet, hogy az EU-ban kialakul egy belső és egy külső kör.

Tony Blair tárgyalásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a reformok már felkerültek az EU napirendjére, az európai vezetők hajlandóak olyan változtatásokat is megfontolni, amelyek megfelelnének Nagy-Britannia igényeinek. Ez a készség még az unión belüli szabad mozgásra is kiterjed.

A konzervatív kormány hivatalos álláspontja szerint az Egyesült Királyság a tagság megszűnése után elhagyná az egységes belső piacot, a vámuniót, mert egyébként olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépne az EU-ból. E feltételek közé tartozna az unión belüli szabad mozgás elvének további érvényesítése brit részről, amit Theresa May határozottan elvet, mondván a választók éppen ezt az elvet utasították el.

Tony Blair szerint azonban az előrehozott brit választáson – amelyen a konzervatívok elvesztették abszolút többségüket az alsóházban, a választók éppen  Theresa May “kemény Brexit” politikáját vetették el, ezért kell újragondolni a kilépést. Mint írta, komolyan senki nem hiheti, hogy az EU-val külső országként kötendő szabadkereskedelmi megállapodás – amire a konzervatív kormány törekszik – megközelítőleg is ugyanolyan kedvező lehetne Nagy-Britanniának, mint a tagság az EU egységes belső piacán.

Tekintettel arra,  mi forog kockán, és arra, hogy Nagy-Britanniának milyen árat kellene fizetnie a Brexitért, nem lehet elvetni egy olyan kompromisszumot, ami lehetővé tenné a további brit tagságot a megreformált EU-ban.

Brexit: "katasztrofális" hatást emlegetnek a londoni elemzők
Ha az Egyesült Királyság átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, azt jelentősen megsínylené a City pénzügyi szektora.

Korábban a harmadik legnagyobb országos brit párt, a Liberális Demokraták vezetőjelöltje is arról beszélt, hogy még nem biztos Nagy-Britannia kilépése az EU-ból. Sir Vince Cable a BBC-nek azt mondta, az emberek rá fognak jönni, hogy a tavalyi referendumon nem arra szavaztak, hogy elszegényedjenek, ezért ismét napirendre kell venni a kérdést, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az Európai Unió tagja. “Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit” – fogalmazott a nagy tekintélyű veterán liberális politikus, aki a választások után lemondott előző vezető, Tim Farron egyetlen utódjelöltje. Cable hozzátette: kiutat egy újabb referendum kínálhat, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár. (mti)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Illustration of a long shadow European Union flag with  a no trespassing signal
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.