Nagyvilág

Vészhelyzet van Nevadában: kifogyott a fű

A súlyos marihuánahiány miatt vészhelyzeti intézkedés bevezetését tervezi Nevada kormányzója, miután az állam adóhatósága arra figyelmeztetett, hogy összeomolhat a könnyűdrog legális kiskereskedelme, mert az engedéllyel rendelkező 47 forgalmazó nem bírja a minden várakozást felülmúló keresleti nyomást. Nevada napokon belül egyszerűen kifogyhat a legális fűből, ha pedig a piac összeomlik, hatalmas lyuk keletkezik az állam oktatási büdzséjén.

A marihuána teljes legalizálásáról tavaly novemberben tartottak népszavazást Nevadában, a többség támogatta az elképzelést. A felkészülési idő után, július elsejétől, vagyis tizenegy napja adhatnak el füvet az engedéllyel rendelkező kereskedők.

Bár az állam a legális fűkereskedelem első 18 hónapjára exkluzív jogokat ígért az alkoholforgalmazóknak, később csak kevesen kaptak közülük engedélyt. A hatóságok szerint, a többségük nem tudott eleget tenni a szigorú feltételeknek. A csalódott italcégek, amik dollármilliókat fektettek be – például több ezer embert vettek fel és képeztek ki – bíróságra mentek az igazukért.

Bár a pereskedés még jóformán el sem kezdődött, úgy tűnik, a szeszkereskedők máris örülhetnek. Az állami vészterv ugyanis az, hogy július 13-tól mégiscsak beengedik őket a marihuánapiacra.

Az üzletág igencsak jövedelmező: az iparági becslések szerint, a legális kereskedelem első három napján a kereskedők 3 millió dollárt kerestek, az állam pedig egymillió dollárnyi adót szedett be.

(via Fox, Reno Gazette-Journal)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik