Nagyvilág

Civilek tízezrei kerültek harapófogóba az Iszlám Állam fővárosában

Egyre jobban szorul a hurok az ISIS fővárosa körül, ami leginkább a civileket sújtja.

Az ENSZ becslései szerint 30-50 ezer között van azoknak a civileknek a száma, akik az Iszlám Állam (IÁ) fogáságban rekedtek az észak-szíriai Rakka városában, helyzetük pedig aggasztó. Csak korlátozott mértékben jutnak hozzá élelmiszerhez, italhoz és gyógyszerhez.

“Rendkívül fontos, hogy a városban ragadt civilek számára biztonsági útvonalakat nyissanak”, amiken kijutva a polgári lakosok menedéket kaphatnak és védelemben részesülhetnek

– közölte Andrej Mahecic, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Genfben. A szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy a városban rekedt civilek számára vonatkozó adatok hozzávetőlegesek, mivel az IÁ jelenléte miatt nem lehet kapcsolatba lépni a Rakkában veszteglő polgári lakosokkal. A világszervezet beszámolt arról is, hogy sikerült segélykonvojt eljuttatnia az északkelet-szíriai, el-Haszaka tartományban található Kamisli városába.

Rakka tartományából és az azonos nevű székhelyéből április eleje óta közel 200 ezer ember menekült el. Az IÁ szíriai fővárosának számító Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromot június 6-án kezdte meg a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenzéki szervezet, amit az Egyesült Államok is segít az előrenyomulásban.

Az AP amerikai hírügynökség keddi beszámolója szerint az SDF harcosainak sikerült megfutamítaniuk a Rakkától nem messze található egyik városból a dzsihadistákat, akik ott működtették az al-Kaida megölt vezetőjéről, Oszama bin Ladenről elnevezett kiképzőtáborukat. Az SDF sikeresen elfoglalta a Rakkától 14 kilométerre délkeletre található al-Úkajírsit is, benne az IÁ egyik egykoron fontos “katonai létesítményével”.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik