Nagyvilág

Előkerült a legelső ismert videó a vigasznőkről

Valószínűleg megtalálták Dél-Koreában a legkorábbi ismert videót az első vigasznőkről, akik szexrabszolgaként dolgoztak a japán katonáknak a második világháború idején.

A videót amerikai csapatok készítették Kínában, az akkoriban Japán megszállás alatt álló Jünnan tartományban, és a napokban a Seoul National University kormány által finanszírozott kutatócsoportja talált rá az amerikai archívumban.

A 18 másodperces felvételen az látszik, amint néhány nő felsorakozik egymás mellett, miközben egy kínai katona beszél hozzájuk.

Dél-koreai aktivisták becslései szerint a világháborúban kétszázezer nőt kényszerített a japán hadsereg bordélyházakba. A vigasznők főként koreaiak voltak, de akadt köztük kínai, indonéziai, Fülöp-szigeteki és tajvani nő is.

Egészen idáig a szexrabszolgaként tevékenykedő nőkről mindössze fényképek és a túlélők beszámolói maradtak fent.

A vigasznők sorsa diplomáciai konfliktushoz vezetett Dél-Korea és Japán között, a japánok bocsánatkérésének és kártérítés hiányában.

A kérdés már régóta feszítette a kapcsolatot Dél-Korea és Japán között a Japán megfelelő bocsánatkérésének és kártérítésének hiányában. Végül a két ország 2015-ben megegyezett, Tokió elnézést kért és egymilliárd jent – átszámítva körülbelül 2.37 milliárd forintot – fizetett ki az áldozatok hozzátartozóinak.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik