Nagyvilág

Ausztria eltiltotta a török minisztert

Persona non grata lett a gazdasági tárca vezetője.

Ausztria megtiltotta a belépést a török gazdasági miniszternek, Nihat Zeybekcinek, aki a tavalyi, kudarcba fulladt törökországi puccskísérlet évfordulóján tartandó rendezvényen akart részt venni. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője az ORF rádióállomásnak megerősítette,

hogy Sebastian Kurz külügyminiszter gyakorlatilag megtiltotta a török gazdasági miniszternek a belépést az országba.

A rendezvény – tette hozzá – “nagyon nagy”, a miniszter látogatása “veszélyt jelent a közrendre és Ausztria biztonságára”. Korábban az osztrák kancellár jelezte, hogy meg kell akadályozni a török kampányrendezvényeket, a belügyminiszter pedig azt javasolta, hogy szigorítsák a gyülekezési törvényt és tiltsák meg, hogy külföldi politikusok Ausztriában kampányoljanak. 

Az osztrák döntés előtt a holland kormány pénteken közölte, hogy Tugrul Türkes, a török diaszpóráért felelős miniszterelnök-helyettes vagy a török kormány más tagjainak hollandiai látogatása “nem kívánatos”, tekintettel a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetére. 

Erdogan lenácizta a hollandokat
A török elnök válaszlépésekkel fenyegetőzött, miután Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik