Nagyvilág

Román kanyarójárvány, már rendőrök őrzik a betegeket

Kanyaróoltás (kanyaró, védőoltás, )
Kanyaróoltás (kanyaró, védőoltás, )
A székelyudvarhelyi kórház körül járőröznek.

A szokatlanul sok kanyarógyanús eset miatt a fertőző osztályon tilos a látogatás, a kórháznál pedig rendőrök vannak, hogy ne szökjenek meg a betegek. A Maszol.ro szerint a rendkívüli intézkedések oka, hogy az elmúlt hetekben 115 kanyarógyanús esetet jeleztek a város környékén.

Több mint 50 betegnél beigazolódott a betegség. Ők meggyógyultak, de még 32 páciens a kórház fertőző osztályán várja a vizsgálat eredményét. A betegek egy része szamárköhögésben is szenved. A páciensek jelentős része kiskorú, a csecsemőket édesanyjukkal együtt fektetik be a kórházba.

A kórház vezetősége kérte a rendőrséget, hogy óránként járőrözzenek, mert a betegek rokonai szidalmazzák az alkalmazottakat, halálosan megfenyegetik őket, ablakokat szedtek ki a helyükről, és köpködnek a kórházban.

A kórházba utaltak közül hárman megszöktek a fertőző osztályról, őket a rendőrök vitték vissza.

Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa elmondta: a kanyarógyanús esetek a Székelyudvarhely környékén élő hátrányos helyzetű közösségekben jelentkeztek. Most sorra beoltják e közösségek tagjait. A közegészségügyi hatóságok azzal nyugtatták a közvéleményt, hogy a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják.

A kórház fertőző betegségek részlegére pótágyakat vittek be, a vezetőség pedig megkérte az egészségügyi személyzetet, hogy ha lehet, halasszák el a szabadságukat.

Romániában június végéig országszerte 7491 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek a betegség tavaly februári megjelenése óta, közülük mintegy 5500-an idén kapták el a kórt. A járvány az ország teljes területére kiterjedt.

Kanyaró: nő a nyomás Románia felől
Áprilisi adatok szerint eddig 23 halálos áldozata van Romániában a kanyarójárványnak, ebből 22 gyerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik