Nagyvilág

Rászállt a román adóhatóság az ellenzéki sajtóra

Aznap jelentek meg az ellenőrök, amikor egyik hírportál súlyos korrupciós vádakról számolt be a kormánypárt elnöke ellen.

A román adóhatóság ellenőrzéseket végzett két ellenzéki hírportálnál, amelyek tényfeltáró cikkeket közöltek a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnökének üzleti kapcsolatairól és vagyonáról. Az ellenőrzést éppen azon a napon tartották, amikor a Rise Project portál a Liviu Dragnea ügyeiről szóló sorozatának egyik fontos részét készült közzétenni.

Az adóhatóság elnöke azt mondta: feljelentés alapján jártak el. Az ActiveWatch médiaszervezet elítélte a fellépést, az eljárást a portálok elhallgattatására irányuló megfélemlítési akciónak nevezték.

A Rise Project végül közölte a cikket. Ebben beszámolnak egy 2011-es titkosszolgálati jelentésről, amely megállapította Dragneáról, hogy a 2000-es évek elején, amikor Teleorman megye önkormányzatának elnöke volt, hozzá közel álló személyekkel együtt szervezett bűnözői csoportot hozott létre. A Tel Drum nevű cégen keresztül uniós pénzeket pályáztak meg és térítettek el eredeti rendeltetésükről. A cég rendszeres nyertese volt az állami közbeszerzési pályázatoknak, többször túlárazott munkákért fizettek nekik, de az is előfordult, hogy el nem végzett munkáért vettek fel pénzt.

A belügyminisztérium titkosszolgálata cáfolta, hogy a jelentést valóban az intézmény készítette, és nem ismerték el annak hitelességét. A román legfőbb ügyész azt mondta, ha a jelentés hitelesnek bizonyul, a korrupcióellenes ügyészségnek kell kivizsgálnia az esetet.

Megszólalt a korrupcióellenes ügyészség is, közölve: tavaly február óta vizsgálódnak ismeretlen személyek ellen, részben a Rise Project által megjelent információkkal kapcsolatban. A portál korábban írt Dragnea brazíliai vagyonáról is. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik