Nagyvilág

Kivégezték a félig magyar férfit

A kormányzóra nem hatottak a jogvédők érvei, hiába kért kegyelmet az ENSZ is.

Magyar idő szerint péntek hajnalban három méreginjekcióval kivégezték a magyar származású, 35 éves William Morvát Virginiában – közölte az NBC News. Kettős gyilkosságért ítélték halálra, miután  2006-ban, 24 évesen lelőtt két embert, amikor szökni próbált az előzetesből. Az ’56-ban kivándorolt magyar férfi gyermeke betörés, rablás és lőfegyverrel való visszaélés miatt került börtönbe, majd kórházba. Onnan szökött meg, és lőtt le egy biztonsági őrt, majd egy rendőrt.

Elfogták, 2008-ban halálra ítélték. Csak a kormányzó menthette volna meg, ő azonban annak dacára sem adott kegyelmet, hogy új ügyvédje szerint Morvát súlyos elmezavara miatt nem is ítélhették volna halálra – írta korábban a Magyar Nemzet. A mentális betegségben szenvedő férfi kivégzése ellen a jogvédők mellett szót emelt az EU amerikai nagykövete, a magyar külügy és az ENSZ, kampány (“Mercy for Morva”) és petíció is indult, amelynek közösségi oldala is lett. (Kiemelt képünkön)

Terry McAuliffe kormányzó azonban tudatta, gondosan megvizsgálta az ügyet, egyeztetett az áldozatok családtagjaival, rendőrökkel, és úgy döntött, az amerikai-magyar férfi nem érdemel kegyelmet. A kormányzó közölte: személy szerint nem ért egyet a halálbüntetés intézményével, de úgy látja, alkalmazása ebben az esetben jogos. A kivégzés előtt William Morvának felolvasták az ítéletet, megkérdezték, az utolsó szó jogán kíván-e mondani valamit, de azt felelte: “nem”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik