Nagyvilág

A Krímre kerültek a Siemens turbinái, pedig ezt tiltják az uniós szankciók

Nem világos, hogy a német cég tudott-e erről, de elképzelhető, hogy máshova szánt berendezéseket vittek az oroszok a megszállt félszigetre.

A német Siemens cég által gyártott áramtermelő turbinákat szállított Oroszország a Krím-félszigetre, noha az uniós szankciók tiltják az európai cégek számára, hogy energetikai berendezésekkel lássák el a megszállt területet – írja a Reuters.

A brit hírügynökségnek nem sikerült kiderítenie, hogy a Siemens tudott-e arról, hova kerülnek a turbinák, illetve beleegyezését adta-e. A cég szóvivője mindössze annyit közölt, hogy nem szállítottak turbinákat a Krímre, és minden exportkorlátozást betartanak. Arra nem válaszolt, hogy volt-e tudomásuk arról, hogy a berendezések a félszigetre kerülnek, illetve részt vesz-e a Siemens azok beüzemelésében és karbantartásában.

A turbinákra azért van szükség, mert Vlagyimir Putyin ígéretet tett arra, hogy felállítanak két erőművet a Krím energiaellátásának biztosítására. Az orosz energiaügyi minisztérium nem válaszolt a Reuters kérdéseire, az újságírókat az erőművet építő állami Tehnopromekszport vállalathoz irányították, amely szintén nem adott választ.

A beruházásra rálátó forrásból a Reuters úgy tudja, két turbinát Oroszországból szállítottak át hajóval a Krímre. A csak a Siemens és leányvállalatai által gyártott SGT5-2000E gázturbinákat a Szevasztopolban épülő erőműbe szerelik be.

Jogi szakértők szerint nincs olyan bírósági precedens, ami alapján meg lehetne mondani, hogy felelősségre vonható-e a Siemens, ha egy harmadik fél juttatta el az általa gyártott turbinákat a Krímre. Az Európai Bizottság annyit közölt, hogy a tagállamok feladata a szankciók betartatása, a német gazdasági minisztérium pedig nem kommentálta az ügyet.

A Reuters forrása szerint a turbinákat a dél-oroszországi Tamanból szállították Szevasztopolba. A Siemens még márciusban árulta el újságíróknak, hogy egy orosz vegyesvállalat, amelyben többségi részesedése van, turbinákat szállított egy Tamanban felépíteni tervezett erőműnek. A tamani erőműépítést az uniós szankciók nem érintenék, mert az a nemzetközi közösség által Oroszország területeként elismert helyszínen valósulna meg. (A fenti kép illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik