Nagyvilág

Több ellenzéki képviselőt véresre vertek a venezuelai parlamentben

Kilenc órán át tartották blokád alatt a venezuelai parlamentet Nicolás Maduro államfő hívei: reggel hatoltak be a törvényhozás épületébe, súlyosan bántalmaztak több ellenzéki képviselőt, majd csak estefelé hagyták távozni az ottrekedt több száz embert.

A dél-amerikai országban a függetlenség napját ünnepelték szerdán. Az alkalmat kihasználva a kormánypártiak tüntetést szerveztek a törvényhozás épülete előtt. Sokan behatoltak a kertbe, ahol petárdákat hajigálva nagy felfordulást okoztak. Több tucatnyi vörös ruhás – a kormányzó szocialista párt színét viselő -, husángokkal fegyverkezett támadó bejutott az ülésterembe is, ahol szintén petárdákat robbantottak.

Több ellenzéki képviselőt véresre vertek.A tüntetők kilenc órán át nem engedték ki a parlamentből a bent rekedteket. Sötétedéskor a védőpajzsokkal felfegyverkezett rohamrendőrök és katonák kordont vontak a belvárosban lévő parlament köré, hogy lehetővé tegyék a törvényhozás evakuálását, de csak többszöri próbálkozás után sikerült kiüríteni az épületet. A kormánypárti tüntetők petárdákkal dobálták az épületből kijövőket.

A venezuelai pokol belülről
A venezuelai elnök Adolf Hitler, Benito Mussolini és Augusto Pinochet egykori diktátorokhoz hasonlítja ellenfeleit. Két hónapja lángol az ország. Képek.

Az evakuálás előtt néhány perccel Julio Borges parlamenti elnök azt mondta, hogy összesen 350 ember – politikus, képviselő, újságíró és a függetlenség napi ünnepre érkezett vendég – rekedt az épületben. Öt képviselő és a törvényhozás hét alkalmazottja sérült meg. Burges lövöldözésről is beszámolt, és azt mondta, hogy vérfoltok borítják belül a törvényhozás épületét, a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, és az övét is tönkretették.

A venezuelai erőszaknak van kereszt- és vezetékneve: Nicolás Maduro

– fogalmazott a parlamenti elnök.

A történteket több latin-amerikai ország, köztük Argentína, Brazília, Kolumbia és Mexikó is elítélte. Nicolás Maduro is elítélte az erőszakcselekményeket, és a történtek kivizsgálására utasította a hatóságokat. “Békét akarok Venezuelában. Senkitől sem tűrök el erőszakot” – mondta az államfő. Hasonló tartalmú közleményt adott ki a kormány is.

Venezuelában az ellenzék van többségben a parlamentben, de a hatalmi harcban egyelőre nem sikerült leváltania a szocialista kormányt. Nicolás Maduro elnök posztja megtartása céljából alkotmányozó nemzetgyűlési választást írt ki július 30-ára, hogy felülírhassák a végrehajtó hatalom előtt álló jelenlegi korlátozó rendelkezéseket. A parlament erre azzal válaszolt, hogy július 16-ra népszavazást írt ki az alkotmányozó nemzetgyűlés támogatásáról vagy elutasításáról.

Április óta folyamatosak az ellenzéki tüntetések, amelyekre a kormány erőszakkal válaszol. Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok száma elérte a kilencvenegyet.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik