Nagyvilág

Őrizetbe vették a török Amnesty International igazgatóját

A török hatóságok őrizetbe vették az Amnesty International törökországi szervezetének vezetőjét és hét másik jogvédőt egy Isztambulhoz közeli szigeten található szállodában – jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

A rendőrök összesen 12 embert állítottak elő, akik találkozót tartottak a Büyükada-szigeten lévő hotelben. Őrizetbe vettek egy német és egy svéd állampolgárt és a szálloda igazgatóját is. A rendőrség egyelőre nem reagált a megkeresésekre, és nem árulta el, hogy mi adott okot az intézkedésre.

2017 lehet a leghalálosabb év
Ez az év követelheti a legtöbb halálos áldozatot a világ legveszélyesebb migrációs útvonalán: háromszor annyian veszhetnek oda, mint 2015-ben.

Az Amnesty International elítélte helyi vezetőjének őrizetbe vételét. A jogvédő szervezet mélyen nyugtalanítónak és felháborítónak nevezte a rendőrök eljárását. Közleményükben azt írták: az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

Ez a hatalommal való groteszk visszaélés, és rámutat arra, hogy milyen kényes helyzetben vannak a jogvédő szervezetek Törökországban

– idézte az Amnesty International közleménye Salil Shettyt, a szervezet főtitkárát, aki szerint e jogvédőket azonnal szabadon kell engedni.

Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő megszilárdította hatalmát, és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. 50 ezer embert vettek őrizetbe, és 150 ezer embert bocsátottak el állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a puccskísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik