Nagyvilág

Jön a Putyin-Trump-találkozó

Pénteken a hamburgi G20-as csúcson találkozik először az orosz és az amerikai elnök.

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök első találkozóját a tervek szerint július 7-én tartják a G20-as csoport hamburgi csúcsértekezlete keretében – közölte az orosz elnök tanácsadója.

(Július) hetedikére egyeztették

– mondta újságírói kérdésre válaszolva Jurij Usakov az Interfax hírügynökség jelentése szerint. Az elnöki tanácsadó előző nap arról beszélt, hogy a két elnök a találkozón valószínűleg megvitatja Szíria és Ukrajna helyzetét.

Úgy hallottam, hogy az amerikaiak Szíria és Ukrajna témáját akarják megvitatni, ha ez megfelel a valóságnak. Úgy gondolom, teljesen logikus, hogy ezt a két témát választották. De mi úgy gondoljuk, hogy elsősorban a nemzetközi terrorizmus problémáját kell a két vezető hatalom elnökének megvitatnia, mert Oroszország és az Egyesült Államok együttműködése nélkül aligha lehet a terrorizmust leküzdeni.

A CNN amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva szintén azt közölte, hogy az elnöki találkozón Szíria és Ukrajna lesz napirenden. Az amerikai hírtévé szerint Trump aligha veti fel az amerikai elnökválasztásba való beavatkozás kérdését, amivel Washington Moszkvát vádolja. Annak is kicsi a valószínűsége, hogy a találkozón az amerikai elnök az Oroszország elleni szankciók enyhítéséről tenne bejelentést – vélte az amerikai hírtelevízió.

Bár Trump korábban barátkozni akart az orosz államfővel, egyre nagyobb a nyomás rajta, hogy kemény álláspontot vegyen fel. Választási kampányában „erős vezetőnek” írta le Putyint, akivel „alkut lehet kötni” és újra életet lehet lehelni a fagyos amerikai-orosz viszonyba, de később már arról beszélt, hogy Szíriában Putyin egy gonosztevőt támogat. 

Idén az észak-német kikötővárosban rendezik meg a G20-ak találkozóját, a húsz állandó tag mellett féltucatnyi meghívott ország (főleg Afrikából és Ázsiából) vesz részt az eseményen. 5000 résztvevőt és a nemzetközi sajtó mintegy 3000 munkatársát várják a helyszínre.

Nem kap Erdogan stadiont Németországban, hogy szónokolhasson híveinek
A török államfő július elején ismét Németországba készül, néhány testőrét be sem engedik az országba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik