Nagyvilág

Megállás nélkül özönlenek a menekültek Olaszországba

Az ENSZ menekültügyi vezetője szerint az olaszoknak sokkal nagyobb segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudják orvosolni a menekültválság okozta kihívásokat.

Ezen a nyáron volt olyan hét, hogy 12 ezernél is több, 12 600 menekült érkezett az ország partjaihoz.

Idén már 2030-an vesztették életüket a menekültek közül, év eleje óta pedig 83 650 ember érkezett Olaszországba illegálisan, a tengeren keresztül.

Közben a La Repubblica című olasz napilap értesülései szerint a “hosszú és őszinte” párizsi belügyminiszteri egyeztetésen Olaszország szigorúbb szabályokat szorgalmazott a Földközi-tengeren migránsokat mentő külföldi civil szervezetek (NGO) hajói számára.

Az újság szerint Olaszország azt akarja, hogy ne csak nála kössenek ki a migránsokkal teli hajók.

Ezért Róma javasolta, hogy az NGO-hajók ne lépjenek líbiai vizekre, és ne ott emeljék fedélzetre a migránsokat; az NGO-k működését biztosító finanszírozások átláthatók legyenek, és akármilyen felségjelzésű NGO-hajóról legyen szó, a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon az olasz parti őrség koordinálásával mentsék és szállítsák a migránsokat.

Olaszország új tengeri “protokoll” életbe léptetését sürgette, hangsúlyozva, hogy ellenkező esetben a nem olasz NGO-mentőhajók előtt lezárhatná kikötőit. Felvetette a Frontex európai part- és határvédelmi ügynökség feladatkörének “átírását” is.

A római kormány a menedékkérők áthelyezését is szorgalmazta Olaszországból más európai uniós tagállamokba, mivel ez alól “senki sem húzhatja ki magát”. Róma ezen kívül hangoztatta, hogy Olaszország és az egész EU legszélső határának Líbia, pontosabban Líbia déli határa számít, és Afrika középső térségében kell megfékezni a migrációt.

Gérard Colomb francia, Thomas de Maziere német, Marco Minniti olasz belügyminiszter és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos vasárnap este Párizsban egyeztetett az EU Tallinnban, július 6-án és 7-én esedékes informális belügyminiszteri találkozója előtt. Olasz sajtóértesülések szerint a francia-olasz-német egyeztetés eredményeit Tallinnban mutatják be, de a tagállamok “máris vonakodnak megosztani Olaszországgal a migráció felelősségét” – vélte a La Repubblica.

A La Stampa című napilap úgy tudja, Marco Minniti Párizsban felvetette, hogy a mentőhajók Máltára, Tunéziába, Spanyolországba és Görögországba is vigyék az embereket, mivel ezen országok is biztonságos és közeli kikötőknek számítanak. Szó volt arról, hogy további európai források kellenek a líbiai parti őrség képzésére: Róma és Berlin eddig 80 millió euróval finanszírozta ezt, Párizs 3 millióval, igaz Franciaország más közép-afrikai missziókat is támogatott. A La Stampa szerint a római kormány teljesen egyedül maradt a migrációs áradattal szemben: a frissen megválasztott Emmanuel Macron francia elnök hazája közvéleményétől tartva nem kíván Olaszországnak segíteni, Angela Merkel német kancellár pedig az ott közelgő választások miatt.

(The Local, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik