Nagyvilág

Szaringáz végzett több mint 90 emberrel Szíriában áprilisban

Szaringázt vagy valamilyen szarinszerű anyagot használtak annál a vegyi támadásnál áprilisban a szíriai Hán Sejkúnnál, amelyben több mint 90 ember halt meg – jelentette péntek hajnalban az AP amerikai hírügynökség a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) nem nyilvános nyomozati jelentésére hivatkozva.

Mit akar elérni Amerika Szíriában?
Ha nem érti, miért támadta meg Trump Szíriát, ne aggódjon, egy cikkel képbe hozzuk.

A hírügynökségnek két diplomata is megerősítette, hogy a nem nyilvános jelentés fő megállapítása az, hogy szarint használtak a támadásnál. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet független vizsgálatot sürgetett, hogy kiderüljön, kik a vegyi támadás felelősei. Washington eddig is a damaszkuszi rezsimet tette felelősség a vegyi támadásért, de az Aszad-kormányzat tagadja, hogy vegyi fegyvert vetettek be.

„Eljött az ítélet napja” – túlélők a szíriai gáztámadásról
A Guardian újságírója abban a szíriai városban járt, amit kedden vegyifegyver-támadás ért. A környék teljesen elnéptelenedett, de a szarin gáz bűzét még mindig érezni.

AZ OPCW jelentése a felelősség megállapítására nem terjedt ki, csak arra, hogy milyen vegyi anyagot használtak a támadásnál. Donald Trump a támadás után válaszcsapást rendelt el szíriai katonai célpontok ellen.

Oroszország azt állítja a felkelők vegyifegyver-raktáraiból szabadult el az ideggáz, amikor a létesítmény találatot kapott a kormányerők egyik légicsapásában.
Szíria 2013-ban csatlakozott az OPCW-hez, bejelentve, hogy 1300 tonna vegyi fegyverrel és vegyi fegyverek gyártásához szükséges ágenssel rendelkezik, amelyeket aztán nemzetközi akció keretében semmisítettek meg.

Ennek ellenére Damaszkusz nem tette lehetővé, hogy az OPCW megállapítsa, hogy a bevallottakon kívül nem rendelkezik több vegyi fegyverrel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik