Nagyvilág

Németországban legális lett a melegházasság

A szövetségi parlament 393 igen, 226 nem és 4 tartózkodás mellett fogadta el a törvényjavaslatot. Merkel nemmel szavazott.

Megírtuk, hogy Németországban a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetői, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök nem ellenzik többé a melegházasság bevezetését, az új irányvonal szerint engedélyezni kell, hogy a képviselők ne a frakciófegyelemre, hanem a lelkiismeretükre hallgassanak, ha a szövetségi parlamentben (Bundestag) szavazni kell az ügyről.

Martin Schulz, az SPD elnöke és kancellárjelöltje a párt kormányzati munkáját értékelő berlini tájékoztatóján bejelentette, hogy még a héten – a szeptember 24-ei választással véget érő ciklus utolsó parlamenti üléshetén – napirendre akarják venni az ügyet.

Merkel – aki az előző, 2013-ban tartott Bundestag-választás kampányában még mereven elzárkózott a melegházasság bevezetésétől – a Brigitte munkatársaival folytatott pódiumbeszélgetésen kérdésre válaszolva bírálta, hogy a CDU/CSU vetélytársai pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését.

(Independent, BBC, DW)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik