Nagyvilág

Újra lecsapott a megrögzött tízparancsolat-pusztító

Michael Reed nem állhatja az állami tízparancsolat-szobrokat. Ha felállítanak egyet valahol az Egyesült Államokban, ő rövid időn belül ott terem és ledönti a bálványt. Bár a 32 éves férfit schizoaffektív zavarral diagnosztizálták, a motivációi teljesen logikusnak tűnnek.

Az evangélikus többségű Arkansas állam kormányzója kedden avatott fel egy vadonatúj tízparancsolat-szobrot a Little Rock-i Capitolium, vagyis az állami törvényhozás épülete mellett. Másnap hajnalban Reed a helyszínen termett, és élő Facebook-videóban közvetítette, amint furgonjával nekihajt a közel háromtonnás emlékműnek.

„Freedom (szabadság)!” – kiáltotta a férfi, mielőtt a gázra lépett. A szobor, ahogy Reed autója is, totálkáros lett.

Nem ez volt Reed első ilyen akciója. Majdnem pontosan három évvel ezelőtt ugyanezt tette az oklahomai törvényhozás épülete előtt felállított tízparancsolat-szoborral. Emiatt rendelték el az igazságügyi-pszichiátriai vizsgálatát, amin kiderült, hogy nem teljesen egészséges. Bár akkor nyilvánosan bocsánatot kért a szobordöntésért, most újra megtette.

Reed azt mondja, nincs baja a vallással, sőt, Jézus követőjeként tekint önmagára. Csakhogy a keresztény hite mellett, ugyanannyira fontos számára hazája alkotmánya is, aminek pedig egyik alappillére az egyházi és a világi hatalom szétválasztása. Ezért tartja elfogadhatatlannak, hogy az állam kiemeljen egyetlen vallási csoportot a sok közül, és az ő érdekeiket előbbre helyezze a többiekénél. Márpedig szerinte azzal, hogy az állam szobrot emel a tízparancsolatnak a törvényhozás épülete előtt, pontosan ez történik.

A rendőrség közvagyon megrongálásával, és más bűncselekményekkel vádolta meg Reedet, aki szabadlábon védekezik, s közben arra kéri mindazokat, akik egyetértenek vele, hogy támogassák anyagilag, mert egy új autóra van szüksége.

Ami a szobrot illeti, Chris Powell államminiszteri szóvivő azt mondta, először is feltakarítják a romokat.

(Kiemelt képünkön Michael Reed és összetört arkansasi szobor. Fotók: Facebook)

(Vice)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik