Nagyvilág

Eltűnt Szlovákia nemzeti aranyának egy része

A trezorból párolgott el a legrégebbi szlovák kulturális intézmény, a Matica Slovenská alapítványa által felügyelt nemzeti kincs aranytárgyainak egy része, a keletkezett kárt egyelőre nem számszerűsítették.

A nemzeti kincsnek minősített aranykollekció Szlovákia 1993-as létrejötte után közadakozásból jött létre. A leltár fogyatkozására a gyűjteményt gondozó intézmény Túrócszentmártonban (Martin) lévő trezorjának ellenőrzésekor derült fény.

A szlovák nemzeti kincs létrehozása óta különböző okokból már többször is megcsappant – értékéből becslések szerint eddig mintegy egymillió eurót (mintegy 300 millió forintot) vesztett. A pozsonyi Pravda információi szerint a mostani ellenőrzéskor néhány tucat arany ékszer eltűnését fedezték fel.

A szlovák nemzeti kincs létrehozásának ötletét a legnagyobb történelmi múltra visszatekintő szlovák kulturális intézmény, a Matica Slovenská vetette fel nem sokkal az ország 1993-as önállósodása előtt. A közadakozásba nagyvállalatok és különböző intézmények mellett művészek, műgyűjtők és magánemberek ezrei részben az új ország határain túl élő szlovákok is bekapcsolódtak. A gyűjtemény az 1998-as felmérésekor több mint ötszáz arany- és több ezer ezüsttárgyat, festményeket és más műtárgyakat, ezen felül 8 kilogramm színaranyat, 31 kilogramm ezüstöt, némi platinát és több mint 20 millió szlovák korona értékű (mintegy 200 millió forint) készpénzt tartalmazott.

A nemzeti kincs gondozásával megbízott alapítvány – bár ezt a szlovák törvények tiltják – a kincs egy részét különböző pénzügyi társaságok által kiállított értékpapírokba, váltókba fektette még 2005-ban, majd további hasonló befektetést valósított meg 2009-ben is. Mivel ezeknek az értékpapíroknak a kibocsájtói később csődeljárás alá kerültek, az alapítvány által kezelt kincs értéke már azokban az években mintegy egymillió euróval megfogyatkozott. Az ügyben indult eljárás érdemi eredmény és felelősségre vonás nélkül zárult.

A gyűjteményt felügyelő intézmény – a Matica Slovenskától időközben függetlenített alapítvány – néhány évvel ezelőtti állásfoglalásában azt közölte, hogy a kincs nemesfém része 2006 óta eredeti állapotában és mennyiségében pihen a szervezet trezorjában. Az állítás igazságtartalmát az elmúlt néhány években többször is megkérdőjelezték, mások mellett magának a Matica Slovenskának a képviselői is, és ez vezetett végül a napokban megtartott ellenőrzéshez, amelyen egyébként a gyűjteményt kezelő alapítvány vezetése a felszólítás ellenére sem vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik