Nagyvilág

London sem elég távoli, ha az orosz kormány és maffia elől futsz

Több mint egy tucatnyi olyan Nagy-Britanniában bekövetkezett haláleset utáni nyomozáskor fedezett fel az amerikai titkosszolgálat az orosz kormányhoz vagy maffiához köthető szálat, ahol a brit rendőrség szerint fel sem merült az idegenkezűség gyanúja. Oknyomozó újságírók most felderítették a krimibe illő részleteket.

Az utóbbi években legalább tizennégy embert ölt meg Nagy-Britanniában az orosz titkosszolgálat vagy az orosz maffia – tudta meg a Buzzfeed amerikai titkosszolgálati forrásokból. Ezt az értesülést az amerikaiak megosztották a brit hatóságokkal is, ám azok minden esetben kizárták, hogy gyilkosságról lenne szó. A lap ezért saját maga kezdett nyomozásba, és a kétéves kutatás során fellelt információkat négyrészes, terjedelmes riportsorozatban ismertette (1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész). Ezeknek a cikkeknek az eredménye nyugtalanító és ijesztő kép arról, hogyan tussoltak el a brit hatóságok Oroszországhoz köthető gyanús haláleseteket.

Az áruló

2012. november 10-én Alekszander Perepilicsnyij futni indult a Londontól délnyugatra található Surrey egyik zárt lakóparkjában, ám haza már nem érkezett, mivel futás közben összeesett és az újraélesztési kísérletek ellenére meghalt. Az ukrán származású, de Oroszországban meggazdagodott Perepilicsnyij azóta kapott fenyegetéseket, hogy segített felderíteni egy 230 millió dolláros pénzmosási ügyet. Ebben nem volt nehéz dolga, mivel maga is részt vett az ügyletben, amelynek során svájci bankokban mosták tisztára a maffiával kapcsolatban álló orosz kormánytagok pénzét. Aztán amikor bűntényt jelentő Szergej Magnyickij ügyvéd hónapokig tartó bántalmazás után meghalt a börtönben (erről az Átlátszó írt hosszabban), Perepilicsnyij úgy döntött, átáll a másik oldalra. 2010-ben meglépett Oroszországból és rengeteg bizonyítékot átadott a svájci ügyészeknek. Ekkor került fel a maffia céltáblájára.

Alekszander Perepilicsnyij

Az üzletember egészséges volt halála előtt, a rendőrség, miután megtalálta az út szélén, szívrohamot állapított meg a halál okaként. A szervezetében nem találtak semmilyen gyanús anyagot, így az ügyet le is zárták. 2014-ben aztán Perepilicsnyij biztosítója új vizsgálatot rendelt el, és egy krimibe illő nyomozásnak köszönhetően kiderült, hogy

egy olyan nagyon ritka növényi méreg végzett a férfival, amely szívleállást okoz.

Ez elegendő volt ahhoz, hogy a francia hatóságok is vizsgálódni kezdjenek, Perepilicsnyij ugyanis a halála előtt 4 nappal Párizsban járt. A francia rendőrség a hivatalos aktákban jelezte, hogy Oroszországban halálosan megfenyegették és rajta volt az orosz maffia kilövési listáján, ezért felajánlották a segítségüket a brit hatóságoknak, amelyek azonban továbbra is állították, hogy semmi gyanús nincs Perepilicsnyij halálában. Párizsban Perepilicsnyij találkozott egy Elmira Medinszka nevű ukrán nővel, akinek drága táskákat és cipőket vásárolt. Az őt megkereső újságíróknak azt mesélte, hogy a férfi halála után felhívta őt telefonon a brit rendőrség, ő beleegyezett abba, hogy Londonba utazik tanúvallomást tenni, de többet nem keresték. A rendőrség ellenben azt mondta, hogy telefonon nem tudták elérni Medinszkát, e-mailt írtak neki, arra viszont nem válaszolt.

A brit hatóságok furcsa hozzáállása az ügyhöz felkeltette a Buzzfeed érdeklődését is, és a nyomozásuk során több titkos dokumentumhoz hozzájutottak. Az ezekben található információk alapján felmerült a gyanú, hogy a rendőrség szándékosan hallgatta el az igazságot, vagyis azt, hogy

Perepilicsnyij meggyilkolását valószínűleg Vlagyimir Putyin közvetlen megrendelésére követték el.

Amerikai kémek tudnak olyan brit titkosszolgálati anyagról, amelyben ez az információ szerepel, ezen kívül egy, az amerikai kongresszus számára összeállított nemzetbiztonsági jelentésben is “nagy magabiztossággal” állítják, hogy az orosz elnök keze van a dologban. A jelek szerint azonban Nagy-Britannia erről nem akart tudomást venni.

Perepilicsnyij halálának ügyében jelenleg meghallgatások zajlanak. Az egyik oldalon a pénzmosási ügyben érintett Hermitage Capital Management ügyvédei és Perepilicsnyij biztosítója van: állítják, hogy gyilkosság történt. A másik oldalon pedig a rendőrség, amelyik továbbra is fenntartja, hogy a halál természetes okokból következett be.

Boris Berezovsky
Fotó: Getty Images / Peter Macdiarmid

Az oligarcha (és nyolc társa)

2013-ban a Londonba kivándorolt és Oroszországban államellenesnek nyilvánított oligarchát, Borisz Berezovszkijt halva találták a fürdőszobájában, a rendőrség szerint felakasztotta magát. Üzlettársa, a grúz Badri Patarkacsisvili 2008-ban, közös ismerősük, a Jukosz olajvállalat társalapítója, Jurij Golubev 2007-ben halt meg szívrohamban. Stephen Moss brit ügyvéd 2003-ban kapott szívrohamot, míg egy kollégája, Stephen Curtis helikopter-balesetben vesztette életét. Az amerikai titkosszolgálat szerint mindannyiuk halála az oroszokhoz vezethető vissza. Paul Castle, Robbie Curtis és Johnny Elichaoff állítólag öngyilkos lett, míg Scot Young, az egykor maga is nagyon gazdag áldozat ugyanabból az ismeretségi körből egy londoni utcán lett rosszul és halt meg úgy, hogy ráesett egy kiálló kerítésoszlopra.

Borisz Berezovszkij kezdetben támogatta Vlagyimir Putyint, de később ellenzékének bőkezű támogatója lett, és szintén Surrey-be költözött. Az oligarchának Scot Young segített átcsatornázni a pénzét, miután az orosz kormány tönkretette a hazai üzleti érdekeltségeit. Dokumentumok szerint

az orosz állambiztonsági szolgálat, az FSZB kémei folyamatosan Young nyomában voltak

és a férfi annyira félt, hogy az orosz maffiával kapcsolatban álló brit bűnözőktől kért védelmet. A helyzet azonban az, hogy Berezovszkij és köre maga is olyan szoros kapcsolatban állt az orosz maffiával, hogy abban sem lehetünk biztosak, hogy végül nem a kormány, hanem ők végeztek velük. A Scotland Yard mindenesetre villámgyorsan lezárta mindegyikük ügyét.

A tudós

Önök szerint milyen gyakran lesz valaki öngyilkos úgy, hogy két késsel ejt magán sebeket? A brit rendőrség szerint ez egyáltalán nem szokatlan, legalábbis Matthew Puncher 2016-os halálakor nem találták gyanúsnak a körülményeket. Puncher közvetlenül nem állt kapcsolatban egy orosz oligarchával sem, ám elismert kormányzati szakértőként kulcsszerepet játszott abban, hogy kiderüljön, hogyan halt meg Alekszandr Litvinyenko. Az egykori FSZB-tisztet teába rejtett, radioaktív polóniummal mérgezték meg, ugyancsak Londonban még 2006-ban. Egy, korábban a Scotland Yardnál dolgozó, terrorizmus elleni szakértő szerint

Puncher halálát bérgyilkosságként kellett volna kezelni.

Alexander Litvinenko
Fotó: Getty Images / Natasja Weitsz

Két másik, gyanús haláleset is Litvinyenkóhoz köthető. Igor Ponomarev diplomata két nappal Litvinyenko megmérgezése előtt halt meg. Folyamatosan szomjas volt és vizet ivott, mígnem összeesett és meghalt. Holttestét rögtön visszaszállították Oroszországba, a tünetei miatt azonban felmerült a mérgezés lehetősége. Daniel McGrory, a brit The Times újságírója, több cikket is írt Litvinyenko meggyilkolásáról, pár nappal azelőtt hunyt el, hogy levetítették volna a szereplésével készült dokumentumfilmet. McGrory családja szerint a férfi természetes halállal halt meg, ám az amerikai titkosszolgálat szerint brit kollégáik kivégzésre gyanakodnak.

A kém

2010 augusztusában eltűnt Gareth Williams, a brit kormány alkalmazásában álló kódfeltörő. Miután nővére értesítette a férfi munkahelyét, nyomozók keresték fel Williams titkos lakását, ahol csodálkozva vették észre, hogy a forró nyári nap ellenére fel van csavarva a fűtés. Hamarosan a fürdőszobában, a kádban egy kívülről lakattal lezárt sporttáskát találtak, amely Williams maradványait rejtette. A holttest már annyira lebomlott, hogy később nem lehetett megállapítani, vajon a férfit megmérgezték-e.

Az egyik, helyszínre érkező, azóta már nyugdíjba vonult

nyomozó szerint egyértelmű volt, hogy idegenkezűségről van szó,

ám a rendőrség később mégis balesetnek nyilvánította az esetet. Colin Sutton azt is elmondta a Buzzfeednek, hogy Williams nővérének telefonja és aközött, hogy valaki elment volna a kém lakására, 5 óra telt el. Egy névtelenséget kérő, magas rangú tiszt úgy tudja, hogy Williams a halála előtt orosz titkosszolgálati adatokon dolgozott.

Miután a haláleset nyilvánosságra került, a rendőrség közölte, hogy Williams érdeklődött a kötözős szexjátékok iránt, valamint 15 ezer font értékű dizájner női ruhákat találtak nála, de a brit titkosszolgálat egyik munkatársa szerint a halál körülményei annyira furcsák voltak, hogy nem áll meg a félresikerült szexuális kísérletezés gyanúja. Ezt erősíti az is, hogy a Buzzfeed, amerikai forrásokból, úgy értesült, vannak olyan információk az MI6 birtokában, amelyek az orosz vonalat teszi felelőssé Williams haláláért.

Theresa May
Fotó: Getty Images / Cardy

A belügyminiszter

Számos bírálat érte a halálesetek idején regnáló belügyminisztert, de ő nem csak túlélte ezt az időszakot, hanem még sikerült is feljebb lépnie. Theresa May, a jelenlegi miniszterelnök volt ugyanis az, aki minisztersége alatt egyrészt 2,3 milliárd fonttal csökkentettek a rendfenntartók költségvetését, és nem vette elég komolyan a brit nemzetbiztonságot fenyegető cselekményeket. Sőt, emlékeztet a Buzzfeed,

May személyesen késleltette a Litvinyenko halálával kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát,

arra hivatkozva, hogy meg kell védeni az orosz diplomáciai kapcsolatokat.

Perepilicsnyij esetében nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tartott vissza érzékeny adatokat tartalmazó bizonyítékokat tartott vissza a brit kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik