Nagyvilág

Idegen ügynök lehet az orosz nyelvű, de külföldön bejegyzett média is

Az MTI moszkvai tudósítója szerint az orosz Szövetségi Tanács azt fontolgatja, hogy blokkolni fogja az olyan, orosz közönséget megcélzó külföldi médiumok, amelyek “tevékenységükkel kárt okoznak Oroszországnak”, más országban bejegyzett és onnan finanszírozott  orosz sajtóorgánumokat pedig hasonlóan kezelnék, mint a külföldi ügynöknek minősített civil szervezeteket.

Létre kell hozni azt a jogi keretet, amely lehetővé teszi annak az orosznyelvű médiának a szabályozását, amelynek közönsége Oroszországban van, még akkor is, ha külföldön jegyezték be őket,

mondta Andrej Klimov, az állami szuverenitás védelmére és a belügyekbe való beavatkozás megelőzésére felállított felsőházi ideiglenes bizottság elnöke újságíróknak.

Ha nem tartják be a jogszabályokat, akkor fel kell hatalmazni a Roszkomnadzort (a tömegkommunikációs és távközlési hatóságot), hogy az ilyen tömegtájékoztatási eszközöket tiltsa le Oroszország területén.

Klimov szerint ha egy adott sajtószervet külföldről pénzelnek, ha az jelét adja, hogy egy idegen ország érdekeit képviseli, akkor azt kötelezni kell arra, hogy tevékenységéről az idegen ügynökökre vonatkozó törvény alapján számoljon el. Ezért egy elhangzott egy javaslat, hogy az igazságügyi minisztériumnak joga legyen az Oroszországban bejegyzett médiumok finanszírozási forrásainak vizsgálatára.

Ezzel egyidőben Vlagyimir Putyin az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) jaszenyevói főhadiszállásán arról beszélt, hogy a külföldi hírszerző szolgálatok fokozzák az Oroszország és szövetségesei elleni tevékenységüket és terrorszervezeteket is támogatnak. Az orosz elnök szerint új módszerekkel folyik hírszerzés és a dezinformálás, valamint a kibertámadások és az ügynökbeszerzési kísérletek sorozata az orosz védelmi és gazdasági potenciál felderítése érdekében és valakik megkísérelték az ország fejlődésének lelassítását, a konfrontáció kierőszakolását, a határ menti régiók destabilizálását.

Putyin meg van győződve arról, hogy  a külföldi titkosszolgálatok megpróbálnak hatást gyakorolni az oroszországi társadalmi folyamatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik