Nagyvilág

2,2 milliárd nem vesztette el közpénz jellegét, pedig ékszer lett belőle

A modell visszaadta a nyakéket, fülbevalókat, karkötőt, gyűrűt.

Miranda Kerr ausztrál manöken és színésznő átadott az amerikai hatóságoknak 8,1 millió dollár (2,22 milliárd forint) értékű ékszert, amit az igazságügyi minisztérium szerint elsikkasztott malajziai közpénzekből vett egykori barátja. A Victoria’s Secret és a Maybelline egykori manökenje, gyémánt nyakékeket, fülbevalókat és más ékszereket kapott ajándékba Jho Low malajziai üzletembertől, miután a modell elvált Orlando Bloom színésztől.

Az amerikai igazságügyi minisztérium bírósági keresete szerint a drága ajándékok vásárlásával a Najib Razak miniszterelnök által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) elsikkasztott pénzt mosták tisztára. A gyémántfüggők egyikét, egy 1,8 millió dollárt érő nyakéket a szerelmesek napjára kapta ajándékba a sztármodell, aki később kapott egy másik, 4,8 millió dollárt érő rózsaszín gyémánt nyakéket, hozzá illő fülbevalókkal, karpereccel, gyűrűvel további 2 millió dollár értékben.

Miranda Kerrt – szóvivője szerint – nem vádolják semmivel, kezdettől fogva együttműködött a hatóságokkal. 

Az amerikai igazságügy-minisztérium szerint 4,5 milliárd dollárt (1230 milliárd forint) sikkasztottak el az 1MDB-ből az állami alap magas rangú vezetői és bűntársaik. A Wall Street Journal azt írta 2015 júliusában nagy feltűnést keltve, hogy a “lenyúlt” közpénzből 673 millió dollár landolt magának Najib Razak miniszterelnöknek a privát bankszámláin is.

A botrányba belekeveredett Leonardo DiCaprio amerikai filmsztár is, aki 12 millió dollár értékben fogadott el műkincseket a botrányban érintett pénzemberektől. A színész ugyancsak készségét nyilvánította a lopott pénzből vásárolt ajándékok visszaszolgáltatására.

A maláj Wall Street farkasa, avagy hogyan legyünk közpénzből Hollywood királyai
A malajziai fejlesztési alapot megcsapolva vásárolta be magát Hollywoodba a maláj miniszterelnök köre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik