Nagyvilág

Nincs rá pénz, elmarad a nemzeti ünnep

A kormány belátta Dél-Szudánban, hogy polgárháború és nyomor közepette nem igazán kéne ünnepelni.

Fegyveres konfliktus és éhínség pusztít a világ legfiatalabb országában, Dél-Szudánban, ahol ezért arra a következtetésre jutott a kormány, hogy nem szabad megtartani a nemzeti ünnepet, a függetlenség napját. A július 9-i ünnepségeket hasonló okokból már tavaly is törölték – írja a Quartz.

Michael Makuei kormányszóvivő azt mondta, nem lehet ünnepelni akkor, amikor az erre fordítandó pénzekre az embereknek van szükségük.

Szudán és Dél-Szudán 2011-ben, egy népszavazás után vált külön, majd két év múlva polgárháborúba süllyedt. Ebbe tízezrek haltak bele, 3,7 millió embernek pedig el kellett menekülnie az otthonából. Az emiatt kialakult éhínség 7,5 millió embert fenyeget. Az ENSZ szerint a dél-szudáni jelenleg a leggyorsabban növekvő menekültválság.

Eközben az olajalapú gazdaság a tönk szélén van, hiperinfláció sújtja az államot, alig van dollárjuk és az olajkitermelés is visszaesett. A kenyai központú bank, a KCB Group több fiókját is bezárta már. Hogy még rosszabb legyen, megemelte az állam a külföldi segélyszervezetek munkásainak munkavállalási díját a tízszeresére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik