Nagyvilág

Hamar összeroppant az ISIS öngyilkos támadása

Öngyilkos merénylőkkel próbáltak rést ütni a pajzson, csekély sikerrel. Szorul a hurok, már nagyon közel van az iraki hadsereg a végső diadalhoz.

Egy szűk másfél négyzetkilométeres területre szorultak be az Iszlám Állam dzsihadistái Moszulban, most kétségbeesett ellentámadást indítottak az iraki hadsereg ellen – írja a BBC News. Öngyilkos merénylőkkel próbáltak több ponton zavart okozni az erőben, de a hadsereg ellenőrzése alatt maradt minden a megtámadott Al-Tanak, Radzsm Hadid és Al-Jarmuk negyedekben.

Az ISIS szorult helyzetét jól mutatja, hogy múlt szerdán maguk robbantották fel azt a mecsetet, ahol annak idején Abu Bakr al-Bagdadi kikiáltott a kalifátust. Ez csak felgyorsította a kormány offenzíváját a még megszállt óváros ellen. Az ostromot a levegőből is támogatják, csak vasárnap húsz légicsapást hajtottak végre, helikopterekről és lövegekel lövik az ISIS állásait.

A Moszul visszafoglalását célzó offenzíva még 2016. október 17-én indult el, az iraki biztonsági erők, a kurd pesmerga harcosok, szunnita arab törzsi harcosok, síita milicisták és az amerikaiak vezette légi koalíció hajtja végre a hadműveleteket. A város keleti felét idén januárra foglalták el, de a nyugati rész az óváros zegzugos szűk utcácskái miatt keményebb dió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik