Nagyvilág

A gazdasági miniszter alakíthat Romániában

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudosét, a bizalmatlansági indítvánnyal leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Az előző román kormány fél év alatt bukott meg, miután a szociáldemokrata PSD nyerte a román parlamenti választást, azonban a korrupciós ügyekkel és jogerős elmarasztalásokkal terhelt pártelnök, Liviu Dragnea nem kaphatott kormányalakítási megbízást. Klaus Iohannis államfő végül egy kompromisszumos jelöltet, Grindeanut nevezte ki miniszterelnöknek, akit aztán a saját pártja buktatott meg bizalmatlansági indítvánnyal. Ennek hátteréről bővebben itt írtunk.

Széttépték a sakálok az önállósult bábkormányfőt
Emelt fővel távozhat Sorin Grindeanu, akit saját pártja döfött hátba. A magyarság nem tudott profitálni a sakálok marakodásából.

Iohannis hétfőn azt mondta, hogy a PSD által kirobbantott politikai válság sokat árt a román gazdaságnak, az ország nemzetközi megítélésének. Úgy vélekedett: a válságnak sürgősen véget kell vetni, halaszthatatlan, hogy legyen egy új kormánya az országnak, amely megoldásokat talál a felgyülemlett problémákra, és azokra is, amelyeket “a PSD maga okozott” az utóbbi napokban. Az elnök felszólította a pártokat, hogy gyorsítsák fel a – miniszterek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást magába foglaló – parlamenti menetrendet, hogy még a hét vége előtt hivatalba léphessen Románia új kormánya.

Az ötvenéves, jogász végzettségű Mihai Tudose a PSD 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal – összesen mintegy másfél évig – vezette a bukaresti gazdasági tárcát.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt mondta, hogy az RMDSZ nem mond le a parlament elé terjesztett törvénytervezeteiről, az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik, továbbra is társadalmi paktumot szorgalmaz a román többség és a nemzeti kisebbségek között.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik