Nagyvilág

Harapnak az isztambuli rendőrök a szivárványos zászlókra

Gumilövedékekkel igyekeznek megakadályozni a meleg büszkeség napi felvonulást.

Nagy erőkkel vonultak ki vasárnap a rendőrök a törökországi Isztambulban, hogy megakadályozzák a meleg büszkeség napi felvonulást. A szervezők közölték: mindenképpen megtartják a rendezvényt, annak ellenére, hogy azt a hatóságok betiltották a szélsőjobboldali fenyegetésre hivatkozva. A rendőrök azonban a felvonulók útját állták, gumilövedékeket alkalmaztak és többeket letartóztattak.

A homoszexualitás Törökországban – sok muszlim országgal ellentétben – nem illegális, de széles körű a homofóbia. Az idei a harmadik év, hogy a legnagyobb török városban megtiltották a meleg büszkeség napi felvonulást.

A BBC helyszíni tudósítója elmondta: a rendőrök feltartóztatják az embereket az Istiklal utcánál, ahonnan a menet indult volna, és mindenkivel szemben fellépnek, akinél szivárványszínű zászló van. Egy emberrel a Pride-os pólóját is levetették, miközben vízágyúk állnak készenlétben.

A felvonulók azonban úgy vélik, alkotmányos jogot gyakorolnak.

Nem félünk, itt vagyunk és nem változunk. Ti féltek, ti változni fogtok és hozzá fogtok szokni

– írták közleményükben a szervezők, leszögezve, hogy harcolni fognak a büszkeségükért.

Az egyik szervező, Lara Özlen az AFP hírügynökségnek azt mondta: ahelyett, hogy megvédenék őket a hatóságok, nem engedik a felvonulást arra hivatkozva, hogy meg akarják azt zavarni. Ez nem demokratikus – tette hozzá.

Hollandia isztambuli nagykövetségének épületére szerdán egy nagy szivárványszínű zászlót tűztek ki. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik