Nagyvilág

Ellenzékbe vonulnak a francia szocialisták

Nem szavaznak bizalmat Edouard Philippe kormányának.

A francia szocialisták vezetősége hétvégi ülésén eldöntötte, hogy a korábbi kormánypárt egyértelműen az ellenzék része kíván lenni, így nem szavaz bizalmat július 4-én Edouard Philippe kormányának a nemzetgyűlésben.

A határozat szövege, amelyet a résztvevők 85 százaléka megszavazott, nem tiltja meg a képviselőknek a tartózkodást a bizalmi szavazáskor.

„Egyértelműen Edouard Philippe kormányának ellenzékében foglalunk helyet. Nem szavazunk bizalmat a kormánynak” – olvasható a határozatban. „Kivételt jelent a közélet erkölcsössé téltelét célzó törvény, amely folytatása annak, ami az előző öt évben megvalósult, ezért a Szocialista Párt nem tudja nem magáénak vallani az ezen a téren bejelentett vagy elindított intézkedéseket” – tették hozzá.

A Szocialista Párt a múlt vasárnapi nemzetgyűlési választásokon 30, szövetségeseivel együtt 46 képviselőt juttatott a törvényhozásba, ahol eddig 314 képviselővel abszolút többsége volt. A jelentős vereség miatt az urnazárást követően a párt főtitkára, Jean-Christophe Cambadélis azonnal lemondott a tisztségéről. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik